Бразилският президент Жаир Болсонару очаквано критикува блокадите  като мярка за ограничаване на епидемията от Covid-19, предаде АНСА. "Не се затваряйте у дома, не бъдете страхливци. Трябва да се изправим пред проблемите си. Спрете да хленчите, спрете да се оплаквате", настоя държавният глава на публична среща в Гояс, един ден след като Бразилия регистрира висок брой жертви на Covid-19.


"Уважаваме възрастните, болните, тези, които имат съпътстващи заболявания, но какво би се случило с Бразилия, ако затворим всичко?", добави той.

Припомняме, че вторият по големина град в Бразилия Рио де Жанейро е поредният, който налага нови ограничения, свързани с COVID, в петък. Те ще са в сила до 11 март. Сред строгите мерки е и полицейски час от 23:00 часа до 5 ч. сутринта.  Ограниченията са опит на властите да забавят втората вълна, която опустошава южноамериканската държава. Ресторантите ще затварят в 17 ч., докато някои бизнеси, като клубовете няма да работят, според информацията, публикувана в официалния бюлетин на града в четвъртък.

Докато смъртните случаи и инфекциите от COVID-19 намаляват в световен мащаб, това не е така в Бразилия, където рекордните 1910 души са починали от вируса към сряда. В отговор на това различни щати и градове приеха нови ограничения върху търговията през последните дни. Сред тях са федералният окръг, част от който е едноименната столица на Бразилия, както и щатът Сао Пауло, най-в Бразилия.