Бившият управител на Одеска област и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили прие предложението на украинския президент Володимир Зеленски да заеме поста вицепремиер по въпросите на реформите в правителството на Денис Шмигал.

"Приех предложението на президента Зеленски", каза днес Саакашвили преди срещата си с членове на фракцията на партията "Слуга на народа".


Той уточни, че Зеленски му е възложил "да се занимава с преговорите с МВФ", тъй като в Украйна се стигна до "катастрофална ситуация в икономиката".

Саакашвили подчерта, че Украйна се нуждае от много по-голяма помощ от страна на международните финансови институции, като добави, че при това не трябва да се преминават червените линии, без да уточнява какви са те.

"Подкрепям интеграцията на Украйна в международната общност, и естествено, също ускорената интеграция на Украйна в Европа, но според нашите условия", подчерта Саакашвили.

Той се обяви още за нестандартни мерки, за засилване на работата с парламента, ограничаване на влиянието на олигарсите и за освобождаване на украинския бизнес, който според него се намира в момента във феодална зависимост от държавата.

Саакашвили разкритикува досегашната политика на Украйна и заяви, че всичко, което се е правило през последните 30 години "в икономически смисъл не работи и трябва да се прави точно обратното". Той обеща също да представи пред украинския парламент "програма за неотложни реформи".