След като съдът обяви за незаконно разпускането на парламента във Великобритания, Борис Джонсън прекъсна посещението си в Ню Йорк за Общото събрание на ООН и отлетя отново към Лондон, предават Sky News, цитирани от агенция "Фокус".

Джонсън се завръща в родината си на фона на призиви за оставката му заради решението му да прекрати временно работата на парламента в Лондон.

След като Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че решението на премиера Борис Джонсън за пророгация на законодателния орган е незаконно, председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу настоя, че парламентът трябва да се „свика без забавяне“.

В изявление той подчерта: „Приветствам решението на Върховния съд, съгласно което пророгацията на парламента е незаконна.

Съдиите отхвърлиха твърдението на правителството, че закриването на парламента за пет седмици е просто стандартна практика, за да се даде възможност за ново изказване на кралицата.Като стигнаха до заключението си, те потвърдиха правото и задължението на парламента да се събере в този решаващ момент...

Като въплъщение на нашата парламентарна демокрация, Камарата на общините трябва да се свика незабавно. За тази цел сега спешно ще се консултирам с партийните лидери".