Премиерът на Великобритания Борис Джонсън разкри плановете за отбелязване на „да извършим Брекзит“, след като Великобритания напуска Европейския съюз на 31 януари, съобщава "London Evening Standard".

Премиерът изрази своето желание „да гледа с увереност към бъдещето“ следващия петък, когато страната официално напуска ЕС. За да отбележи събитието, Джонсън ще изпрати специално послание до народа, а сградата на неговия офис ще бъде осветена със светлини.

Националното знаме на Великобритания ще бъде сложено на Парламента и улицата "Мол", докато правителствените сгради в Уайтхол ще бъдат осветени в червено, бяло и синьо през цялата вечер.

Часовник с обратно броене ще бъде сложен върху стената на „Даунинг стрийт 10“ на 31 януари. Биг Бен обаче няма да прозвучи, както много хора искаха.

Също така новата възпоменателна монета от 50 пенса ще влезе в обращение.

„Следващият петък е важен момент в историята на нашето Обединено кралство“, каза Борис Джонсън.

„Няма значение как сте гласували през 2016 г, време е да погледнете напред с увереност към света-блестящата страна, която ще станем през следващото десетилетие и да изцелим предишните разногласия“.

„Именно това ще правя на 31 януари и призовавам цяла Великобритания да направи същото“.

Въпреки посланието му до всички страни, плановете му не са посрещнати с ентусиазъм от онези, които не подкрепят Брекзит.

„Брекзит е най-спорният въпрос в нашето съвремие. Тези от нас, които са бориха, за да останем, го направиха в интерес на нашата страна и следващото поколение, което, според нас, трябва да оказва влияние в сърцето на Европа“, заяви бившият британски вицепремиер лорд Хезелтайн за the Observer. Лидер на либералните демократи Ед Дейви се присъедини към критиката.

Иън Блекфорд, председател на парламентарната група на Шотландската национална партия, каза за вестника, че „напускането на най-големия проект за мир след войната“ не е „нещо, което трябва да празнуваме“.