Британският премиер Борис Джонсън ще започне седмицата след изборната си победа с размествания в кабинета. Седмица, в която депутатите ще се завърнат на работа във вторник, новата парламентарна сесия ще бъде открита официално с традиционната реч на кралицата в четвъртък, а в петък ще бъде внесено законодателството за Брекзит.
 

Очаква се Борис Джонсън да използва внушителното си мнозинство от 80 места в Камарата на общините и да изгради възможно най-добрия екип, за да извади Обединеното кралство от ЕС на 31 януари.
 
Очакванията на този етап са, че няма да станем свидетели на големи рокади, но някои депутати могат да получат големи повишения след изявите им в предизборната кампания, докато други бъдат понижени заради сериозни гафове.
 
В категорията на последните попада и един от най-изявените брекзитиери – лидерът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, който изчезна от сцената след неадекватните му коментари за големия пожар в „Гренфел тауър“ в Лондон.
 
Други застрашени са министърът на търговията Лиз Тръс и министърът за Северна Ирландия Джулиън Смит - верен съюзник на Тереза Мей, който беше изолиран по време на кампанията.
 
Бившият министър на отбраната Пени Мордант обаче може да се завърне на бял кон като награда за това, че подкрепи сделката за Брекзит на Джонсън, след като стана премиер. Тя беше уволнена от Джонсън, защото подкрепи другия основен претендент за лидер на торите Джеръми Хънт, но за оказаната впоследствие подкрепа се очаква тя да бъде възнаградена.
 
Хора като Майкъл Гоув и заместник министърът на финансите Риши Сунак също могат да очакват големи повишения заради отличните им медийни изяви в кампанията.
 
Борис Джонсън ще говори пред новите депутати от консервативната партия, които днес ще заемат местата си в парламента.
 
Много от 109-имата нови парламентаристи спечелиха в райони, традиционно държани от лейбъристите на общите избори в четвъртък. С новите победи консерваторите си осигуриха мнозинство от 80 места.
 
Първата задача на новия парламент е да гласува законопроекта на споразумението за напускане на Европейския съюз, който премиерът смята да постави за одобрение преди Коледа.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!