Турция е голяма държава и най-голям съсед на Европа. Трябва да направим всичко възможно да нормализираме отношенията между Европейския съюз и Турция, каквито бяха само преди няколко години. Това заяви на официалното откриване на укрепената църква "Свети Стефан" премиерът Бойко Борисов.
Ние сме велика, малка държава, но ако можем да помогнем в тази насока, ще, защото това е пътят. Беше чест за мен и моята делегация да си кажем няколко добри думи. 

Използвам трибуната да пожелая на турския народ за 2018-та година да е мирна, щастлива и с просперитет. 

"Трудно сме си представяли, че премиера на Турция, президента на Турция, вселенския патриарх, българския патриарх да сме заедно, не за да спорим, а зад гърба ни да има единственият в света, такъв паметник на културата - нашата религия да бъде уважавана. И всички ние, когато сме в Истанбул – като туристи и гости – да палнем една свещица. Благодаря на общината, благодаря и на Тайип. И той като кмет се е опитал да прави нещо. Бяхме в София и аз го помолих за възстановяването на църквата „Свети Стефан“. И той, както и за много други неща, за които е поемал ангажимент, си удържа на думата. За това му благодаря. Каза Бойко Борисов по време на официалната церемония по откриването на реставрираната църква „Свето Стефан“ в Истанбул.

"България от 1 януари е председател на ЕС. България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Йълдъръм казва: Бият се мюсюлмани с мюсюлмани, мюсюлмани с християни, тероризъм има в големите европейски столици. Само заедно може да преборим този тероризъм... Да живеем заедно, да живеем в мир", каза още Борисов.
 
Сигурен съм, че цяла Европа, а и Балканите, ще видят как една християнска и една мюсюлманска страна се разбират, София и Истанбул са градове, в които етническата толерантност е пример за подражание. В София на един квадратен километър имаме храмове на всичките големи религии и всички живеем в мир. Обикновено изселниците, смесените общности се използват за конфликти. Ние имаме редкия шанс, българските изселници, мюсюлманите в България да бъдат един мост на сигурността, да гарантират етническата толерантност, каза още премиерът на България.