Нуждата от ваксина против COVID-19 накара една малка биотехнологична компания да потърси иновативно решение на проблема. Учените в Stabilitech в Съсекс смятат, че са намерили потенциална ваксина, която може до Коледа да бъде пусната във Великобритания и само няколко месеца по-късно и в останалите държави по света. 

Компанията е част от гиганта за стволове клетки Cells4life.

Те смятат, че съсредоточаването на ваксината върху лигавичните клетки е от ключово значение за нейното ефикасно действие.
„Хората хващат COVID-19 през лигавиците си – през устата, през носа, понякога през очите и гърлото.

Изненадващото в случая е, че вирусът остава там. Само в 1% от пациентите намират COVID-19 в кръвта, вирусът остава в лигавичните клетки“, казва Уейн Чанън, председател на борда на директорите на Stabilitech.

Британската фирма разработва ваксина под формата на таблетка за гълтане, която е направена да се насочва точно към лигавичните клетки, които представляват 3/4 от имунната ни система.

Д-р. Джеф Дрю, основателят и главен научен директор на Stabilitech, обяснява как работи OraPro-COVID-19. „За да генерираме защитен имунитет, първо вмъкваме Spike-протеиновата ДНК от COVID-19, S-протеиновият товар в нерепликиращ се аденовирус и вирусен вектор.

Технологията за термична стабилност на OraPro се прилага и опакова в рамките на устойчива на киселина капсула, която защитава лекарството, тъй като преминава през стомаха, преди да се разтвори в червата. Тъй като е термично стабилна, лекарството ще е невредимо дори и при висока температура от 37 градуса в организма.“

От компанията допълват, че не е необходимо капсулите OraPro-COVID-19 да се съхраняват в хладилник за разлика от ваксините и  хапчетата може да се приемат самостоятелно от хората. 

„Дори най-уязвимите групи могат да се възползват без високорисково посещение на медицински специалист. Без инжекции, без игли, без посещение на медицинска сестра или лекар, следователно няма нужда от лични предпазни средства, които все още са в недостиг в някои страни.

Не се изисква скъпо съхранение в хладилни помещения, както повечето други ваксини, които в момента се разработват . Това прави OraPro-CODVID-19 най-практичното и удобно решение в борбата с коронавируса “, поясняват от Stabilitech. Клиничните изпитвания за това перорално лекарство срещу COVID-19 ще започнат този месец.

От Stabilitech се надяват да бъде налично до края на годината.  

"Веднага след пускането на пазара на лекарството OraPro-COVID-19 ще бъде предложено за регистрация в ЕС и в България", каза Даниела Мирчева, представител на британската компания Cells4Life у нас. Концертът Cells4Life извлича и съхранява стволови клетки при раждането на деца.

Създаден е през 2002 г. във Великобритания и в момента е най-голямата компания в страната с над 50% дял от пазара. Присъства в 54 държави, като има представителства в САЩ, Испания, Италия, Обединените арабски емирства, България и др.

Стволовите клетки се използват за трансплантация и лечение на редица болести, описани от Европейската здравна асоциация. Представител на Cells4Life за България е Тъканна Банка Садаса 2007 ЕООД, която започва работа през 2011 г.