Американското министерство на отбраната трябва да се подготви да работи в „глобално устойчива“ нова коронавирусна среда (COVID-19) без ефективна ваксина „поне до лятото на 2021 г.“, гласи проект на меморандум на Пентагона, получен от Task & Purpose.

„Предстои ни дълъг път, с реалната възможност за възобновяване на COVID-19“, се казва в проекта за документ, подготвен за министъра на отбраната Марк Еспър, но все още без неговия подпис.

„Ето защо сега трябва да насочим вниманието си към възобновяването на критичните мисии, повишаването на нивата на активност и извършването на необходимите подготовки, ако по-късно тази година се случи значително възобновяване на COVID-19“, пише още в документа.

Говорител на Пентагона заяви, че документът е остарял, но отказа да предостави повече подробности.

Докладната записка е подготвена от Кенет Рапуано, помощник-министър на отбраната по въпросите на отбраната на страната и глобалната сигурност и има за цел да актуализира предишни указания, издадени от Еспър на 1 април 2020 г. Не е ясно дали Еспър е видял проекта.

Документът не е официално публикуван и може да бъде променян, докато циркулира между военните служби в началото на май за обратна връзка, заяви служител на отбраната при условие за анонимност.

„Всички индикации предполагат, че ще работим в глобално устойчива среда на COVID-19 през следващите месеци“, се казва в доклада. „Това вероятно ще продължи, докато не се стигне до широкомащабен имунитет, чрез имунизация и някакъв имунитет след възстановяване от вируса.“