Британската тв Channel 4 ще разкаже в минисериал как руският президент Владимир Путин е преобразил президентския пост на ядрена сила, идвайки на власт с „шпионския си занаят”.

Документалният филм е описан като най-доброто обяснение „за властта на Путин и как тя промени съвременния свят”. Ще се изследва как „личният опит на Путин е повлиял на политиката му, как съвременна Русия е създадена чрез остро чувство на предателство, гордост и гняв и как ценностите на Путин бяха изнесени по света – от Крим до Солсбъри (и) Вашингтон”.

„За да се разбере какво се случва в света сега, трябва да бъде разбран Владимир Путин”, казва изпълнителният продуцент Джеймс Роган. Не се уточнява кога се очаква да е готова продукцията.

Тя обаче бе обявена в годината, в която се отбелязват две десетилетия, откакто Путин е във властта. Очаква се снимките да са „в Русия, Америка, Европа и Великобритания”.

Ще се използват „собствените думи на Путин”, казани „от близките до него и най-засегнатите от действията му”. Това ще е „безпрецедентно пътуване в ума на този лидер от XXI век”, обещават от Channel 4.