Майка Шиптън, за която се казва, че е наричана британската баба Ванга от 15-ти век, прекарва ранните си години в мрачна, тъмна пещера в гората, след като семейството й е отхвърлено от общността им в Нерсбъро, Северен Йоркшир, Англия, пише The Mirror.

Жената, чието рождено име е Урсула Саутейл, е родена през 1488 г. от 15-годишната Агата Саутейл. Ранните й години били тежки дори за онези времена. Тя и майка й били принудени да живеят в изолирана пещера. Днес подземието е украсено със смразяващи предмети, включително плюшени играчки, дрехи и човешка коса, висящи над входа.

Едва след като едно семейство се смилява над малкото дете и майка му тийнейджърка, те били спасени от пещерата в Нерсбъро. По това време бъдещата пророчица била на две години.

Според легендите тя имала здравословни проблеми и по-скоро се кикотела, отколкото плачела, а освен това имала способността да вижда бъдещето. Мнозина вярвали, че някои от нейните пророчества са се сбъднали.

Нейните предсказания включват Големия пожар в Лондон през 1666 г., смъртта на крал Хенри VIII през 1547 г. и възхода на Наполеон Бонапарт през 1769 г. Въпреки че повечето от събитията се случват след смъртта й, монархът умира, когато пророчицата е на 59 години.

Тя е смятана за вещица от мнозина в Нерсбъро, но е имала предани поклонници, които документирали живота и пророчествата й толкова добре, че те са известни и днес.

Смята се, че пещерата е на 10 000 години. Сега е туристическа атракция. В подземието има и малък музей, който разказва за неговата история. Тялото й е погребано в Нерсбъро. Много хора казват, че ако потъркате носа си в статуята на нейния гроб, тя ще ви изпълни желание.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук