Британският в. Independent публикува унищожителна критика срещу британския премиер Борис Джонсън и действията му, откакто пое ръководството на страна в началото на тази година. Авторът на статията - политическият анализатор Шон О'Грейди, още в заглавието отсъжда, че Джонсън поначало не е бил годен да се справи със задачата да ръководи страната и прави прогнозата, че той ще бъде изваден от "Даунинг стрийт" до Коледа, предава БТА.

"Да си на върха на пирамидата означава да отправяш верните послания, да вземаш правилните решения, а Джонсън се проваля на всяка крачка. Несъмнено е, че може да е получил и някои лоши съвети, но самият той е твърде небрежен, самодоволен и проявяващ неохота да се заеме с проблемите, дори когато беше добре.

Той остави един твърде хаотичен вакуум във властта, когато сериозно се разболя.

Сбърка с въвеждането на карантинните мерки, с тестуването (за коронавируса), за респираторите, домовете за стари хора и защитните средствата за лична безопасност.

Така предизвикателно наруши споразумението за самостоятелността на отделните съставни части на Великобритания, когато изложи своята стратегия за излизане от карантината, че отслаби съюза с Шотландия и Северна Ирландия.

Стана ясно, че споразумението за свободна търговия с ЕС няма да се случи, няма да има такова и със САЩ, което да защити британските фермери. Всичките му лъжливи обещания и прибързани завои на 180 градуса могат само да покажат, че сме изобретили начин да възложим на един клоун с емоционалната зрелост на прохождащо дете да се занимава с най-тежката пандемия от 100 години", смята авторът.

Според него Джонсън бавно, но сигурно губи подкрепа в своята партия, както и сред обичайните си медийни съюзници. Отново се появяват и старите съмнения относно неговия характер и способността му за правилни преценки.

Стратегията му за изход от карантината е преждевременна и хаотична, а в същото време и твърде бавна за естествените му съюзници сред десницата. По-важно от другото обаче, е че хората започват да осъзнават човешката цена на провалите на Джонсън.

Той просто ни предаде и това не може да му бъде простено, подчертава авторът, според когото не след дълго Джонсън ще стане политическо бреме и за своята партия, и то такова, от което тя ще трябва да се срамува.

Точно в този момент смяната му обаче не е възможна, защото сме във водовъртежа на извънредна ситуация, признава коментаторът.

Според него дългата лятна пауза тази година ще бъде политически по-нажежена от преди, но без заседаващ парламент възможностите за (политически) заговори от дистанция ще бъдат ограничени и времето за промяна още няма да е подходящо.

Дойде ли есента обаче, кризата в икономиката най-вероятно ще продължи да се задълбочава, икономическото бездействие ще стане непоносимо, а броят на починалите (от коронавируса) бе стане немислимо висок - с реални изгледи за втора вълна на заразата, която да постави Националната здравна система в безсилно състояние - защото карантината е смекчена твърде преждевременно.

Всичко това ще създаде перфектни условия, при което може да се окаже възможно да бъде свален действащ премиер с голямо парламентарно мнозинство. А нещата ще се изяснят съвсем към края на годината, тогава ще узрее и гневът на обществото.

Доверието и вярата, които мнозина инвестираха в Джонсън, ще вземат обратен ход и чувството за предателство ще стане още по-болезнено, прогнозира авторът.

Кога ще свърши тази лудост? Мисля, че ще около Коледа, подчертава той. Не мога да кажа как и по какъв начин Борис Джонсън ще напусне поста си, но за всички ще стане ясно, че натискът върху него е силен. Всеки от т.нар. "излишни" смъртни случаи, които биха могли да бъдат избегнати, е трагичен, мощен и наложителен аргумент за неговото оттегляне. А ще има още хиляди починали. Ще стигнат ли те 100 000?

Най-"черният" рекорд в Европа? Това наистина е възможно, отбелязва в заключение коментаторът.