Консервативният британски депутат Джон Флек се застъпи за бременната българска крава Пенка, която е заплашена от умъртвяване, предават Би Би Си и "Труд". Случаят с животното доби известност миналата седмица, включително в западни медии, след като стана ясно, че Пенка се е заблудила и преминала границата със съседна Сърбия. След което се е върнала при собственика си Иван Харалампиев.
Според законодателството на ЕС обаче, след пресичане на границата, за да се върне обратно, кравата трябва да разполага с документ от сръбски ветеринар за здравословното й състояние. Освен това медицинско лице трябва да съпроводи животното при преминаване на граничната бразда. И заради риск от епидемии и болести, сега Пенка трябва да бъде умъртвена.

“Не може една малка разходка да бъде наказана със смърт”, коментира Джон Флек, който предложи да плати за услуги на ветеринар. Той е написал писмо до председателя на Европарламента Антонио Таяни и до българския премиер Бойко Борисов, за да предотвратят това “изопачаване на правосъдието”.

Британският в. “Дейли Телеграф” е стартирал онлайн подписка за спасяване на кравата, която довчера бе събрала над 6000 привърженици. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ