Два руски стратегически свръхзвукови бомбардировача Ту-160, наричани "Белият лебед", извършиха тренировъчни полети край норвежкия бряг, недалеч от района, където Северноатлантическият блок НАТО провежда ученията “Trident Juncture 2018” – най-мащабните маневри на пакта от края на Студената война. Във въздуха бяха вдигнати британски изтребители, които да съпроводят руските бомбардировачи, предадоха осведомителните агенции.

От отбранителното министерство в Москва обясниха, че двата стратегически бомбардировача са изпълнявали планирани полети над неутрални води на Баренцово и Норвежко море. От ведомството подчертаха, че самолетите не са нарушавали границите на други държави и изпълняват полетите си в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.

Русия предварително е предупредила, че ще извършва такива тренировъчни полети от 1 до 3 ноември, тяхната продължителност ще е около десет часа, като Ту-160 ще се приближават максимално до бреговете на Норвегия – на разстояние от 13,9 морски мили. А от 6 до 9 ноември Русия ще проведе и учебни полети с ракетна стрелба над Баренцово море и в международни води северно от Норвегия, допълниха на руското военно министерство.

Играта на нерви се случва по време на натовските маневри край границите на Русия. В ученията на пакта участват близо 50 000 войници от страните от алианса и партньорски държави, а също и 10 000 бойни машини, 65 кораба и 250 бойни самолета.