"Британският наемник Андрю, който отиде в Украйна, за да участва във военните действия на страната на украинската армия и се предаде на руските сили, разказа как е бил изпратен в покрайнините на Буча - градът, в който беше организирана провокация - и районът изглеждал "недокоснат", става ясно от видео, което се споделя в социалните мрежи, предава Труд.

„Изпратиха ни в Буча, след като руснаците си тръгнаха. Там успях да общувам с местните жители. Не бяхме в самата Буча, а само в нейните покрайнини“, казва британецът.

Според него районът изглеждал "недокоснат" - нямало следи от битка. Той уточни, че е било "някъде около 3-5 април". „Лично аз не съм виждал трупове, нищо подобно. Всичко изглеждаше недокоснато“, каза Андрю.

Бивш френски военен се върна от Украйна и разказа за военните престъпления и инсценировките ВИДЕО

Както руският президент Владимир Путин каза по-рано на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, Москва знае „кой е подготвил провокацията в Буча, с какви средства и какви хора са работили по нея“, припомня руската агенция.

Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин съобщи, че ведомството му е образувало наказателно дело след "украинската провокация".

Според белоруския президент Александър Лукашенко, "британските организатори на провокацията в украинската Буча са пристигнали от Лвов, направиха снимки, след което видеоматериалите бяха хвърлени в информационното пространство".