Учените всъщност не са направили някакво уникално откритие. Антивирусните и антимикробните свойства на медта са познати на човечеството от няколко хиляди години. И съвременните изследвания убедително потвърждават знанията на древните: медта наистина унищожава всички известни микроби и вируси.

Медните чаши за пиене са били използвани още в древна Индия. И все още в тази страна е обичайно за вода да се използват съдове, направени от мед. В САЩ повечето водопроводи са изградени от мед и медни сплави.

Проучванията убедително доказват, че медта значително превъзхожда съвременните материали по своите антибактериални и антивирусни свойства.

„Наблюдавахме как частиците на вируса буквално се взривяват, попадайки върху медна повърхност. Медта просто ги разтваря “, казва професор Бил Кивил, специалист по здравеопазване в университета в Саутхемптън.

По поръчка на Американската асоциация на производителите на мед той провежда серия от изследвания, които демонстрират дезинфекциращите свойства на медта и медните сплави.

Ученият експериментира и с предшественика COVID-19 - коронавирус 229Е, открит през 2015 г.

В своите експерименти Кивил взема полирани медни плочи, обработва ги със спирт и ацетон и след това прилага патогени на повърхността.

Според думите на британския професор, медните йони атакуват всички микроорганизми, които достигат до повърхността. Металните йони действат като куршуми от картечница, разкъсвайки бактерии и вируси. Микроорганизмите нямат шанс.

„Мутацията е безполезна, защото медта унищожава всички гени. И това е едно от предимствата му “, казва професор Кивил.

Според професора е време да се преразгледа отношението на архитектите и строителите към медта.

В случая с коронавируса COVID-19, разбира се, времето вече е загубено - никой няма спешно да преустрои интериора на болниците, използвайки медни части.

Но човечеството неизбежно ще се сблъска с нови глобални пандемии, а дизайнът на бъдещите болници си струва да включва такъв достъпен и ефективен дезинфекциращ материал като медта.

Превод и редакция: БЛИЦ