Взривното интервю на принц Хари и съпругата му Меган за Опра Уинфри отиде много по-далеч от очакваното и ще нанесе огромна вреда на кралското семейство, коментират британските медии днес, цитирани от БГНЕС.


Херцогът и херцогинята на Съсекс, както са официално известни, хвърлиха "достатъчно бомби, за да потопят флотилия", съобщи в. "Дейли Телеграф" след излъчването на интервюто в САЩ в неделя вечерта.

„И е възможно някои да се страхуват, че може да нанесат подобни щети на британската монархия“, добави той.

„Каквото и да очакваше кралското семейство от това интервю, беше по-лошо“, пише друг вестник, „Таймс“, по традиция про-кралски.

Крис Шип, кралският редактор на ITV, който ще излъчи интервюто във Великобритания в понеделник вечерта, заяви, че "за миг е бил парализиран" от огромния обем разкрития.

"Двойката натовари на практика бомбардировач В-52, прелетя с него над Бъкингамския дворец и след това разтовари арсенала си точно над него, бомба с огромен заряд", добави той.

Сега Бъкингамският дворец е изправен пред „два много сериозни въпроса“ - първо, твърдението на Меган за расистки коментари относно потенциалния цвят на кожата на бебето й второ, че тя не е получила подкрепа, докато е имала мисли за самоубийство.

Кралица Елизабет II е единственият член на кралското семейство, който „излиза невредим“, пише "Дейли Телеграф". И все пак според Шип, тъй като двойката сподели толкова сериозни притеснения относно кралското семейството, "със сигурност техните тежки критики към него се разпростират и върху самата кралица."

И все пак имаше и критики към двойката, че са дали интервюто. Таблоидът "Дейли Мейл", който е силно критичен към Меган, цитира кралския експерт Робърт Джобсън, който каза, че двойката е "обсебена от себе си". И той нарича интервюто им на моменти "ужасно самодоволно".

Няколко медии поставиха под съмнение твърденията, включително това на Меган, че кралското семейство е променило правилата си, за да лиши сина й Арчи от титлата „принц“ заради цвета на кожата му.

„Това е сложна област - има установени правила, че Арчи няма да бъде принц по рождение, а ще бъде принц, когато Чарлз (бащата на Хари) стане крал“, пише "Таймс".

Арчи можеше да вземе титла, граф на Дъмбартън, но родителите му избраха да не го правят, каза кралският експерт Робърт Хардман пред Би Би Си.

Междувременно "Телеграф" обвини кралицата на американското ток шоу Уинфри, че приема отговорите на двойката като "евангелие", въпреки "очевидните противоречия".

Дворецът не е коментирал досега - и не е ясно дали ще го направи.

„Позицията на семейството трябва бъде да запази самообладание“, каза Хардман. "И вероятно това ще стане".