Британските кралски военновъздушни сили са унищожили значителен  брой  бази на групировката „Ислямска държава“, включително подземни мрежи и оръжия, намиращи се в Сирия. Министерството на отбраната посочи, че септември е бил най-натовареният месец за британските войници от февруари насам, а броят на поразените мишени е значително по-голям, съобщава „Скай нюз“.
 
Със самолетите си „Торнадо“ и „Рийпър“ британските ВВС продължават да подкрепят сирийските демократични сили и иракските сили за сигурност в борбата им срещу групировката на територията на Сирия и Ирак.
 
На 12 септември изтребител „Рийпър“, подпомагайки местните въоръжени сили, е нанесъл удари по Абу Камал в източната част на Сирия на територия, контролирана от ИД. Ислямистите са били видени да хвърлят гранати и да стрелят с автомати преди екипажът да ги порази с точен ракетен изстрел.
 
Три атаки са проведени на 23 септември – по триетажна сграда и други две сгради, всички в близост до Абу Камал.
 
Министърът на отбраната Гавин Уилямсън заяви: „Борбата срещу Даеш (Ислямска държава) изобщо не е приключила и ние трябва да продължим да подкрепяме нашите хора и нашите партньори, за да сме сигурни, че нейната отвратителна и отровна идеология няма да се разпространява по нашите улици“.
 
„Докато те представлява ясна и непосредствена заплаха за нашата национална и международната сигурност, ние ще работим неуморно, за да ги смачкаме. Няма да се отпуснем и да им позволим да се организират, както показват операциите от този месец“, добави той.
 
„Ислямска държава“ търпи големи поражения в Сирия и Ирак. Тя изгуби най-голямата си база в Сирия – град Рака, през октомври 2017 година. „Столицата“ ѝ в Ирак – Мосул, падна през юли същата година.

Превод и редакция: БЛИЦ