Хората, изпитвали преди сериозни алергични реакции, не бива да приемат ваксината срещу новия коронавирус на Pfizer, докато не бъдат изследвани два случая на неблагоприятни реакции от първия ден на масовата ваксинация във Великобритания, съветват британските регулаторни органи.

Националният медицински директор на Националната здравна служба на Англия проф. Стивън Пауис съобщи, че властите действат по препоръка от Регулаторната агенция за медицински и здравни продукти, пише bg-voice.com.

„Както е обичайно с нови ваксини, регулаторът съветва като предпазна мярка хората със значими алергични реакции в миналото да не получават ваксината, след като двама души с тежки алергични реакции в миналото са реагирали неблагоприятно вчера. И двамата се възстановяват“, каза Пауис.

За двата случая на алергични реакции съобщи д-р Джун Рейн, директор на регулаторния орган пред депутати от парламентарна комисия.

Във вторник Великобритания започна масово ваксиниране на възрастни хора и медицински служители с ваксината на американската фармацевтична компания на Pfizer.

91-годишна британка бе първата жена, която получи от новите ваксини.

Най-честите нежелани реакции към ваксината са умора, главоболие, мускулни болки, втрисане, болки в ставите и треска. Тежки нежелани реакции се наблюдават при по-малко от 4,6% от участниците.