Богатите страни трупат дози от ваксините срещу Covid-19, докато хората, живеещи в бедни страни, може да останат без достъп до животоспасяващия препарат.

Алиансът на народните ваксини казва, че близо 70 държави с по-ниски доходи ще могат да ваксинират само един на всеки 10 души. Това е въпреки, че Оксфорд-АстраЗенека се ангажира да осигури 64% от дозите си задържави със слабо развита икономика.

Предприемат се стъпки, за да се гарантира, че достъпът до ваксини е справедлив по целия свят. Този ангажимент за, известен като Covax, успя да осигури 700 милиона дози ваксини, които да бъдат разпределени между 92-те страни с по-ниски доходи, които са се регистрирали.

Но дори и с този план, Народният алианс за ваксини - мрежа от организации, включително Amnesty International, Oxfam и Global Justice Now - казва, че няма достатъчно.Фармацевтичните компании трябва да споделят своята технология за изработка на препарата, за да се уверят, че се произвеждат повече дози, твърдят от там.

Анализ на алианса установи, че богатите държави са закупили достатъчно дози, за да ваксинират цялото си население три пъти, ако всички ваксини са одобрени за употреба. Канада например е поръчала достатъчно ваксини, за да защити всеки канадски пет пъти, твърдят данни от анализа.

Въпреки че богатите нации представляват само 14% от световното население, те са закупили 53% от всички най-обещаващи ваксини досега.

„Никой не трябва да бъде възпрепятстван да получи животоспасяваща ваксина. Не бива държавата, в която живее, или количеството пари в джоба да стават причина за това.

Ако нещо не се промени драстично, милиарди хора по света няма да получат безопасна и ефективна ваксина за Covid-19 за години напред “, каза Ана Мариот, мениджър на здравната политика на Oxfam.

Алиансът на народните ваксини призовава всички фармацевтични корпорации, работещи по ваксините Covid-19, да споделят открито своите технологии и интелектуална собственост, за да могат да бъдат произведени още милиарди дози и да бъдат достъпни за всички, които се нуждаят от тях.

Това може да стане чрез пула за достъп до технологиите на Световната здравна организация Covid-19, се казва в него.

AstraZeneca, компанията, която произвежда ваксината Covid, разработена от Оксфордския университет, се ангажира да я предостави на нестопанска цел за развиващите се страни.

Тя е по-евтина от другите и може да се съхранява при температури в хладилника, което улеснява разпространението му по целия свят. Но участниците в кампанията казват, че една компания не е достатъчна  да достави необходим брой ваксини за целия свят.

Ваксината Pfizer-BioNTech вече получи одобрение във Великобритания и най-уязвимите започват да се ваксинират тази седмица. Вероятно скоро ще получи одобрение от регулаторните органи в САЩ и Европа, което означава, че може да мине известно време, преди да бъде споделено с по-бедните нации.

Две други ваксини, от Moderna и Oxford-AstraZeneca, очакват регулаторно одобрение в редица страни. Руската ваксина Sputnik също обяви положителни резултати от изпитванията, а четири други ваксини преминават през късни етапи на клинични изпитвания.