Бтанският парламент отхвърли договора на премиера Тереза Мей с Брюксел за излизане от Европейския съюз. 432 души са гласували против плана и 202 за.

Това мнозинство е рекордно в историята на британския парламент, отбелязват британските медии.
 

След като резултатите от гласуването станаха ясни британският премиер заяви, че „днешният вот не ни казва нищо за това какво подкрепя, както и дали и как ще уважи решението на избирателите от референдума“.

„Жителите на ЕС и тези Великобритания заслужават яснота, колкото е възможно по-скоро“, каза още тя.

Междувременно поддръжници и противници на Brexit правят демонстрации пред парламента.

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин поиска вот на недоверие към правителството.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съжаление за резултата от днешното гласуване в парламента в Лондон. Опасността от оттегляне на страната без уредени правила след гласуването тази вечер нарасна, допълва той в изявление, разпространено от ЕК. Юнкер уточнява, че ЕС продължава работата по одобряване на споразумението от Европейския парламент. Той добавя, че при тези обстоятелства продължава и подготовката за раздяла без договор, макар ЕС да се надява да не се стигне до подобно развитие. С председателя на Европейския съвет Доналд Туск проявихме добра воля, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние вложи много усилия, всички показахме гъвкавост, заявява Юнкер. Призовавам Великобритания възможно най-бързо да поясни намеренията си. Времето е на привършване, добавя председателят на ЕК.

В навечерието на вота външният министър на Германия Хайко Маас коментира дебатите относно Брекзит, като заяви, че ако гласуването пак се провали, то Европейският съюз ще продължи разговорите с Великобритания. Подобна теза не бе застъпена от никой друг политик.

Британското правителство има три дена да състави план Б за действие, както реши парламентът преди няколко дена.

Точно преди седмица депутатите одобриха поправка и в Закона за финансите, която забранява да се правят разходи за подготовка на т.нар. твърд Брекзит (без сделка), освен ако това не бъде разрешено от парламента.

Какво предстои от тук нататък - дали втори референдум, или излизане от Европейския съюз без сделка, или предоговаряне на сделката - още не е ясно и има много спекулации.

Часове преди ключовото гласуване в парламента на договорения от премиера Тереза Мей развод с Европейския съюз (ЕС) противници и поддръжници на Брекзита се събраха на протест. Докато привържениците на излизането на Великобритания от Евросъюза са в очакване на раздялата с Брюксел, за противниците - тя е равносилна на катастрофа. Мнозина от поддръжниците на Брекзита издигнаха лозунги, че е най-хубаво напускането на ЕС да стане без сделка. В същото време се виждаха развети европейски знамена на противници на напускането на Общността.
 


 


 


 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!