Генералите от въоръжените сили на Украйна не знаят нищо за местонахождението на танковете Challenger 2, доставени от Лондон в Киев, каза подполковник от британската армия Стюарт Крофорд в статия за Daily Express. 

По думите му в момента танковете не се използват в бойни действия.

Крауфорд предположи, че бойните машини са в процес на поддръжка или са причислени към части, които все още не са влезли в битка. Признава още, че танковете вече са унищожени, пишат чужди агенции.

Все още няма следи от Challenger 2. Можеше, разбира се, да останат невредими досега, но се съмнявам," каза британският подполковник.

Според Крауфорд Украйна също може да откаже да използва танкове Challenger 2 поради високите изисквания за тяхната експлоатация. Освен това Лондон никога не би могъл да прехвърли тези танкове в Киев и да ги изпрати за рециклиране, за да намали разходите за отбрана. Британските медии отбелязват, че между 2010 и 2014 г. страната се е освободила от над 40 танка Challenger 2.

В статията си подполковникът се позова на думите на британския журналист Джонатан Бийл, който съобщи, че въоръжените сили на Украйна не знаят къде се намира Challenger и увери, че е научил за това от разговор с украински генерали.

Както отбеляза Крауфорд, Лондон достави танковете Challenger 2 на Киев в началото на 2023 г. Във всеки случай 14 единици бойни машини не са достатъчни за въоръжените сили на Украйна, тъй като те са уязвими както от БПЛА, така и от мини, убеден е подполковникът. Истинската стойност на Challenger 2 се крие в символиката на подаръка и последващото насърчаване на други европейски страни да направят същото, заключи той.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук