Русия е започнала да разполага новосформирана дивизия от десантчици в контролираната от силите й част на Херсонска област, се казва в последния доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Британското разузнаване предполага, че Русия е започнала да разполага новосформираната 104-та армейска въздушнодесантна дивизия в Украйна за първи път. Това се случва в Херсонска област.

Плановете за възстановяване на това подразделение, което е свито до бригада от 1998 година, бяха обявени през август 2023 година от министъра на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу. Анализаторите казват, че подчинените части на 104-та най-вероятно включват 337-ми полк и 52-ра артилерийска бригада.

Разузнаването също така предполага, че нивото на подготовка на бойците на възстановената 104-та дивизия е недостатъчно и под стандартите за десантчиците, считани за "елитни“. Най-вероятно тя ще бъде наблюдавана отблизо от командващия руските ВДВ генерал-полковник Михаил Теплински, който през октомври бе назначен за началник на групировката войски "Днепър“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук