В средата на септември Русия за първи път изпрати на фронта части от своята нова 25-а общовойскова армия. Преместването на тези части в Украйна започна в края на август 2023 г. Това съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство в Twitter, позовавайки се на данни от разузнаването.

На фронта западно от Северодонецк и Кременная, по границата между Донецка и Луганска област, се бият подразделения на два маневрени части на армията - 67-ма мотострелкова дивизия и 164-та отделна мотострелкова бригада.

От началото на пълномащабното нахлуване Русия рядко е задържала необвързани сили с размер на армия, които потенциално биха могли да формират основата за голям нов офанзивен удар, казва британското разузнаване.

„Като се има предвид, че 25-а армия се разгръща на части, за да подсили прекомерно разширена линия, ново съгласувано руско настъпление е малко вероятно през следващите седмици“, отбелязва британското министерство на отбраната.

През изминалото денонощие руските части са атакували по три фронтови направления, но най-горещо е било край Маринка. Според Генералния щаб на украинските въоръжени сили през изминалото денонощие са станали 26 военни сблъсъка.

Според ISW (Института за изследване на войната) на Южния фронт елитните части на руската армия продължават да се разпадат под натиска на атаките на украинските отбранителни сили, които най-вероятно вече са достигнали покрайнините на Новопрокоповка, посочва УНИАН.

Превод и редакция: БЛИЦ 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук