ЕС не изпраща помощ на Сирия за справяне с последствията от земетресението, тъй като не е получил молба за помощ от Дамаск. Това каза говорителят на Европейската комисия Балаш Уйвари на брифинг в Брюксел в понеделник, цитиран от информационните агенции.

"Не сме активирали механизма за гражданска защита за Сирия, защото не сме получили такова искане от Дамаск, каза говорителят на ЕК. - Обикновено искане за задействане на механизма за гражданска защита на ЕС идва от местните власти, отговарящи за ликвидиране на последствията от извънредни ситуации, или от властите на страната. Разбира се, ако получим сигнал от сирийските власти, че искат помощ от ЕС, ще разгледаме това искане незабавно“.

В същото време механизмът за гражданска защита в подкрепа на Турция беше активиран от Европейския съюз в понеделник сутринта, спасителни екипи от 10 държави от ЕС вече са изпратени в тази страна и още три предложения се координират с турското правителство, каза Уйвари .

Мощно земетресение с магнитуд 7,7 бе регистрирано в нощта срещу понеделник в провинция Кахраманмараш в югоизточна Турция.

Според турски сеизмолози това земетресение може да стане едно от най-разрушителните в региона в последно време. През деня в понеделник в Турция беше регистрирано ново земетресение с магнитуд 7,7.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук