Европейската комисия отправи открито предупреждение към Румъния, че няма да затвори механизма, по който я наблюдава заедно с България, за борбата с корупцията. Първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс предупреди в Европейския парламент, че "в края на маратона рискуваме да не стигнем до финала".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща неколкократно в началото на мандата си на България и на Румъния Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде отменен до 2019 г. По-късно той уточни, че за това ще е необходимо реформата в правосъдната система и борбата с корупцията в двете страни да стане необратима.

Тимерманс уточни, че Европейската комисия ще излезе през ноември с годишните доклади за напредъка на България и Румъния. Той обаче предупреди, че промените в НПК и НК, както и в закона за съдебната власт в Румъния "предизвикват сериозна загриженост".

"Не можем да премахнем наблюдението, ако няма съществен напредък. Ще си направим изводите, ако не бъдат взети препоръките на Европейската комисия, на Венецианската комисия и на ГЕКО", заяви Тимерманс, цитиран от dnes.bg.

Преразглеждането на структурата на съдебната система и промените в правилата за конфликт на интереси от социалистическото правителство предизвикаха масови протести в Румъния. Техният пик през август доведе до сблъсъци между полицията и протестиращите с използването на сила.

Румънският премиер Виорика Дънчила, която по примера на унгарския си колега Виктор Орбан дойде в Европарламента в Страсбург за дискусията, заяви, че ЕС прилага двойни стандарти към страната й и атакува като безполезен механизма за наблюдение на Еврокомисията.

Дънчила заяви, че мониторингът на Брюксел не защитава правата на гражданите и поиска официално да знае кой пише докладите и защо в тях не се съобщава за тайните протоколи на румънската прокуратура и разузнавателните служби, чрез които е било договорено "фабрикуването на доказателства и свидетелства" по разследване на корупция.

Дънчила съобщи, че половината от разследваните за корупция магистрати в Румъния са оправдани, но са загубили работата си и декларира, че законодателните поправки целят да премахнат възможността магистрати да бъдат назначавани и уволнявани от политици. Тя оспори и препоръките на Венецианската комисия срещу подготвените от нейното правителство законодателни реформи, част от които в момента се оспорват в Конституционния съд.

Дънчила неглижира и обвиненията за използване на сила при гражданските протести като заяви, че методите, използвани от румънската полиция, включително употребата на сълзотворен газ, се прилагат и за разпръскване на демонстрации в Брюксел и Париж.

"Не отказвайте на Румъния неща, които се позволяват на останалите страни. Ние искаме да сме равнопоставен партньор", апелира пред евродепутатите Дънчила, чиято страна поема председателството на ЕС от 1 януари.

На страната на румънския премиер застанаха румънските евродепутати от нейната социалистическа партия, както и либералите. Норика Николай предизвика освирквания в залата, като призова Европейската комисия да преследва чуждестранните инвеститори, които дават подкупи в Румъния, за да печелят договори. Британският евродепутат Джон Агню пък призова премиера Дънчила да накаже подкупни чиновници, които отказали да платят на британски фермер и го довели до фалит.

Според Европейската комисия законовите поправки "подкопават постигнатото от Румъния в борбата с корупцията". Франс Тимерманс съобщи, че работата на Лаура Кьовеши като шеф на Националната дирекция "Антикорупция" е била основен повод на оптимизъм от страна на Брюксел. Кьовеши беше уволнена през юни, а правомощията на звеното й – орязани.

Тимерманс посочи, че има връщане назад по отношение на независимостта на съдебната система и ефективността на борбата с корупцията и че наблюдението от Брюксел няма да бъде премахнато, ако няма съществен напредък.

Евродепутатите, които ще гласуват резолюция за състоянието на върховенството на закона в Румъния през ноември, призоваха властите да не следват “лошия пример на Полша и на Унгария”, а да спазват европейските ценности. Лидерът на либералите Ги Верховстат заяви, че Румъния има проблем с ширещата се корупция и със “специалните служби, които са извън контрол”.

ЕНП и социалистите се обединиха около тезата, че румънските магистрати са и европейски и че препоръките на Венецианската комисия за отмяна на реформите на правителството, трябва да бъдат следвани.

За разлика от дебата за върховенството на закона в Унгария миналия месец популистите се разделиха за Румъния с италианските националисти от 5 звезди, критични към отслабването на борбата с корупцията, а крайната десница, защитаваща румънските социалисти.

Български евродепутати не участваха в обсъждането за върховенството на закона в Румъния.