Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа писмо до премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, в което поиска Лондон да номинира свой кандидат за член на изпълнителния орган на Общността - за предпочитане жена, съобщава изданието Politico в европейската си редакция, цитирано от Фокус.

Съответното стана ясно на редовен брифинг в Брюксел в следобедните часове на сряда.

Молбата на Фон дер Лайен е Джонсън да представи кандидатурата на Великобритания – или списък с такива, който обаче да включва и представители на нежния пол. Освен това британският министър-председател е помолен да откликне на призива „бързо“.

Новият състав на Комисията следва да бъде утвърден до края на текущия месец ноември. Говорител на правителството в Лондон увери, че отговорът ще бъде даден „в срок".

В края на миналия месец бе договорено отлагане на Брекзит до края на януари.

Точно преди разрешението за отсрочката да бъде дадено, Фон дер Лайен заяви, че ако Обединеното кралство остане в ЕС след 1 ноември, „тогава, разбира се, бих помолила Великобритания да изпрати комисар".

Стемежът на избрания председател на Комисията за баланс между половете претърпя удар, след като Франция номинира Тиери Бретон за свой кандидат. Първият избор на Париж Силви Гулард бе отхвърлена от Европейския парламент.