Германия планира да поръча 105 танка Leopard 2 A8 от производителя на оръжие KNDS за 2,93 млрд. евро (5,38 млрд. лева), според поверителен проектобюджет, видян от Reuters в четвъртък (20 юни).

Проектът все още трябва да бъде одобрен от парламента.

Някои от машините ще оборудват германска бойна бригада в Литва, която се създава като част от възпиращите мерки на НАТО срещу Русия, се посочва в проектобюджета, за който пръв съобщи Spiegel. Други ще подсилят 300-те танкови сили в Германия, пише "Фокус".

Бундесверът очаква да получи доставката на най-модерната версия на танковете между 2027 и 2030 г.

В документа се отбелязва, че по-голямата част от покупката не е финансирана, тъй като няма достатъчно средства в редовния бюджет и в специалните фондове на стойност 100 млрд. евро, създадени след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

В проекта се отбелязва, че поради това Министерството на отбраната иска извънредно финансово разрешение, което означава, че макар сделката да може да бъде одобрена сега, едно следващо правителство ще трябва да намери парите.

Германският министър на отбраната Борис Писториус от месеци се бори за увеличаване на бюджета за отбрана, но не е постигнал напредък, тъй като преговорите за бюджета в разединеното коалиционно правителство на Германия се проточват.