Днешният бе белязан от масови протести срещу мерките за ограничаване на COVID-19 в три от най-големите столици в Европа.

Хиляди британци се стекоха днес в столицата на Обединеното кралство Лондон, за да присъстват на протест срещу наложените ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус.

Сред тях БЛИЦ откри и протестиращ от България, който размахваше нашия трибагреник.

Протестът бе под мотото "Обедини за свобода" и участниците в него настояваха за облекчаване на наложените мерки. В момента в страната са задължителни носенето на маски, има ограничения в свободното придвижване, както и е задължително поставянето на ваксина, когато тя бъде официално одобрена.

От началото на разпространението на вируса във Великобритания са потвърдени 331 644 случая на COVID-19, от които починали са 41 486 души.
Протести имаше и в Берлин.  

Хиляди хора - възрастни, млади, деца, се събраха пред Бранденбургската врата в града тази сутрин, за да се противопоставят на мерките срещу заразата, но час по-късно полицията в града издаде заповед, с която протестът трябваше да бъде прекратен веднага.

"Минималното изискване за социална дистанция не се спазва от повечето от демонстрантите въпреки многократните молби, това ни принуждава да го прекратим", се казва в заповедта на властите.

След съобщението демонстрантите крещяха "Съпротива" и "Ние сме хората", - лозунги, често използвани от крайнодесните, а после изпяха и германския национален химн.

Шефът на полицията в Берлин Барбара Славик предупреди, че ако демонстрантите не се придържат към правилата за безопасност на вирусите, полицията ще освободи района "много бързо". 

"Не желаем да гледаме как много хора се събират и са предпоставка за рискове от инфекции", добави тя.

Забраната предизвика възмущение от организаторите и техните поддръжници, които наводниха социалните медии с гневни съобщения, обещаващи да протестират така или иначе, като някои дори призоваха към насилие.

Протестиращите размахваха германски знамена и викаха "Меркел трябва да си отиде!", - призив, често използван от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) срещу канцлера Ангела Меркел.

Над 3000 полицаи, включително 1000 федерални полицаи, заедно със специализирано оборудване, охраняваха протеста.

В крайна сметка, след като бяха разпръснати, недоволните от мерките на правителството срещу ковид се събраха отново.Митингът е организиран в момент, когато страната отбелязва пика на втората вълна от коронавируса - на дневна база се регистрират повече заболели дори от първи пик през април. 

Протести имаше и във Франция, която обяви, че е на прага да въведе извънредно положение и да засили мерките заради увеличения брой случаи на заразени.

Около 300 души се събраха на протест на Площада на Републиката в Париж, за да изразят недоволството си от наложеното изискване да се носят предпазни маски.

Митинги срещу задължителното носене на маски, въведено от френските власти, се проведоха и в редица други големи градове на страната, по-специално в Нант, Кана и Рен.

Повечето протести бяха организирани в социалната мрежа Facebook, и въпреки заявилите присъствие хиляди парижани, на площада отидоха едва около 300 души.Те носеха плакати "Долу санитарната диктатура!", „Не искаме да носим маски!“, "Сила на хората!". 
Сред протестиращите имаше студенти и пенсионери, работници, както и няколко представители на „жълтите жилетки“.

Полицията само охраняваше протестиращите и не се намесва в недоволството им. Всеки гражданин, който не носеше маска, обаче, биваше глобяван.

Организаторите на митинга подчертаха, че не са съгласни със здравните изисквания, въведени от властите, и че носенето на маски нарушава личните им права и свободи, пречи на нормалната комуникация между хората. 

А методите на властта да предотврати разпространението на вируса, бяха описани като „умишлено сплашване на населението с цел манипулация“. 
Организаторите твърдят още, че маските не предпазват от инфекция.

Френските власти, по-специално префектурите и кметствата на редица големи градове, въведоха през последните дни задължителното носене на маски на всички обществени места, включително улици и паркове. 

За излизане без маска на улицата или пазаруване в магазин глобата е в размер на 135 евро, която в случай на допълнителни нарушения на правилата може да достигне 1,5 хиляди евро.

По данни на френското министерство на здравеопазването към петък вечерта новозаразените с вируса само за ден са 7 379 - с 20% повече от предния ден. Подобни високи нива не са наблюдавани в страната от април насам.