"Комерсант" коментира пребиваването в Москва на Надежда Савченко - украински пилот и депутат, наричана от вестника най-противоречивата фигура в политиката на страната си.
Изданието припомня, че тя бе осъдена в Русия във връзка с гибелта на руски журналисти в украинския конфликт, после помилвана от президента Владимир Путин. Вчера Савченко пристигна в Москва, за да подкрепи двама украинци, обжалвали своите присъди за участие в чеченската война през 90-те на страната на сепаратистите. Руският Върховен съд остави присъдите в сила.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обясни официалната позиция на руските власти във връзка с пристигането на украинската депутатка: "Всички юридически действия спрямо Савченко са били изпълнени, тя няма наложена забрана за влизане на руска територия. Затова няма причина да се реагира". По думите му визитата на Савченко не е съгласувана с Кремъл, защото не е било необходимо.

Посещението предизвика буря от възмущение в Киев, отбелязва всекидневникът. Според негови събеседници депутатката от Върховната рада може да е дошла в Русия за тайни преговори с цел да бъдат освободени други граждани на Украйна, осъдени в Русия.

Инициативата на Савченко бе подкрепена само от опозиционната украинска партия "Баткившчина", пише "Комерсант" и цитира партийния лидер Юлия Тимошенко: "Жал ми е, че днес властта не заминава да присъства на процесите срещу наши момчета, държани в руските затвори. Надя замина, защото не можа да пробие при никого". Според Тимошенко с пътуването до Русия Надежда Савченко "е извършила нова героична постъпка".

Повечето украински политици, депутати и експерти обаче я заподозряха в "опит да сключи задкулисна сделка с Кремъл", дори обвиниха Савченко в държавна измяна и шпионаж, посочва вестникът.

"Как хвърчи спокойно до Москва Савченко, обвинена в убийството на руски журналисти - отговора знаят само Кремъл и Федералната служба за сигурност", пише във Фейсбук водачът на украинската Радикална партия Олег Ляшко. 
Пътуването й до Москва е "част от широкомащабна кампания, която водят срещу президента различни политически сили", твърди депутат от Блока на Петро Порошенко - държавния глава на Украйна.

Според този източник Савченко разчита да се споразумее с руските власти да освободят украинския журналист Роман Сушченко, обвинен в шпионаж, а може би и други украински граждани. Тогава опозицията ще получи нов повод да обвинява президента Порошенко, "че не може да защити украинците, лишени от свобода в Русия", а "Баткившчина" ще събере още точки в борбата си за предсрочни избори, обяснява той.

Преди да замине, Надежда е оставила съобщение в социална мрежа, където писа, че "може да не се върне жива", но ще изпълни дълга си - да подкрепи морално своите съратници в борбата, посочва "Московский комсомолец", според който Савченко "наистина се държа в съда доста предизвикателно".

Във Върховната рада е внесено вече предложение да се отнеме депутатският мандат на Савченко - впрочем без да се формулира докрай защо я наказват. Депутатът Борислав Береза обаче обясни: "Савченко не биваше да ходи в Москва. Кремъл пуска украинци само за собствените си игри. И щом ви пуснат, ще ви използват. С ваше знание или не, няма значение", добавя всекидневникът.

Броят на хората в Русия, подкрепящи идеята за въвеждане на визов режим с Украйна, е нараснал 2,5 пъти за две години, констатират социолози от руския център "Левада", цитирани в "РБК".

За визов режим се обявяват 39 на сто от участниците в анкета. Според 48 процента Русия и Украйна трябва да са независими държави, но с открити граници, без визи и митници. А 8 на сто искат двете държави да се обединят.

По данни на Киевския международен институт по социология от септември т. г. 49 на сто от украинците искат визи с Русия, 43 на сто са за безвизов режим, а 3 процента искат обединяване с федерацията. Отношението към Русия в Украйна видимо се е влошило от февруари 2014 г. Тогава въвеждане на взаимни визи с Русия са искали 15 на сто от анкетираните, 68 процента са били за безвизов режим, а за обединение са се обявили 12 на сто.

В Русия междувременно интересът към украинските проблеми е спаднал двойно. "Законите на драматургията са такива, че без нови човешки жертви Украйна вече е безинтересна", коментира политологът Константин Калачов.

Успоредно с това сред гражданите на Русия намалява подкрепата за т. нар. присъединяване на Крим. Против него са се изказвали по-рано 7 на сто от жителите на федерацията, а днес - 13 процента, отбелязва изданието, цитирано от Би Би Си.

Източник: БТА