САЩ планират да изпратят бронетанково подразделение като подкрепление към войските, защитаващи нефтените находища в Сирия, съобщава CBS News, позовавайки се на изявление на Пентагона.


Отбелязва се, че основната цел е да се предотврати прехвърлянето на находищата в ръцете на Ислямска държава. В същото време CBS News отбелязва, че петролът принадлежи на сирийското правителство, чийто основен съюзник, Русия, поиска всички американски войски да напуснат сирийска територия, пише "Поглед инфо".

Говорител на Пентагона заяви, че САЩ планират да изпратят допълнителни войски в североизточна Сирия, за да защитят нефтените находища от Ислямска държава*. Всичко това се случва, докато Русия, новият самопровъзгласен шериф на Северна Сирия, днес нареди на всички американски войски да напуснат страната, като нарече останалите американски военни сили в Сирия „окупационни сили“.

Докато по-голямата част от американските войски продължават да напускат Сирия, Пентагонът планира значително да увеличи огневата мощ, за да защити онези, които остават.

Ако планът бъде одобрен, бронирана част ще бъде изпратена като подкрепление за войски
те, останали да охраняват нефтените находища. Републиканският сенатор Линдзи Греъм заяви днес, че е въведен в течение на нещата от председателя на Обединения комитет на началник на щабовете Марк Мили.

ЛИНДЗИ ГРЕЪМ, сенатор: Съществува план, съставен от Обединения комитет на началник на щабовете. Мисля, че той може да проработи и да ни позволи да предотвратим завръщането на Ислямска държава и да попречим отново да получи контрол върху петрола.

Американските войски охраняват нефтените находища, за да предотвратят попадането им под контрол на ИД. Въпреки това, петролът принадлежи на сирийското правителство и сега основният му съюзник, Русия, изисква всички американски войски да напуснат Сирия. Миналата година сирийските проправителствени сили, включително руски наемници, започнаха неуспешно нападение над американски аванпост близо до нефтените находища. Изпращането на танкове ще служи като предупреждение срещу повторни опити.

Въпреки всички разговори за изтеглянето на войските, военната мисия на САЩ в Сирия не приключва, а само навлиза в нова фаза.

*Ислямска държава (ИД) - организацията беше призната за терористична с решение на Върховния съд на Руската федерация от 29 декември 2014 г.