Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха споразумение със САЩ за закупуване на 50 изтребителя F-35 и до 18 въоръжени безпилотни самолета. Това са разкрили запознати със ситуацията, цитирани от "Ройтерс".

Въпреки че ОАЕ и САЩ работиха за сключване на сделка преди президентът Джоузеф Байдън да встъпи в длъжност днес, новият президент подчерта, че ще преразгледа сделките.

ОАЕ, един от най-близките съюзници на Вашингтон в Близкия изток, отдавна изразяваше интерес към придобиването на изтребители F-35, произведени от американския военнопромишлен гигант Lockheed Martin, и им беше обещан шанс да ги закупят в странична сделка, след като се съгласиха да нормализират отношенията си с Израел миналия август.

Един от източниците е казал, че споразумението е подписано около час преди Байдън да положи клетва като 46-и президент. Документът даде на ОАЕ шанс да приемат договорения график и конфигурация на самолетите, като същевременно прави официална заявката за покупка.

ОАЕ са разполагали с документите повече от седмица, уточнили източниците. По-рано ОАЕ и САЩ се надяваха да сключат сделка през декември, но времето на доставките на изтребителите, тяхната цена, технологичните пакети и обучението, свързани със сделката, удължиха преговорите.

Самолетите са основен компонент на продажбата на високотехнологично въоръжение на стойност 23 млрд. долара от General Atomics, Lockheed Martin Corp и Raytheon Technologies Corp на ОАЕ, обявена тази есен.

Правителството на ОАЕ също така подписа отделно споразумение за закупуване на до 18 безпилотни летателни апарата, което е втората по големина продажба на американски безпилотни летателни апарати на една страна.

Крайната дата за доставка на самолетите F-35 в страната не може да бъде потвърдена засега, но в първоначалното предложение, изпратено до ОАЕ, се посочва 2027 г.