Чехия и Испания въвеждат по-строги мерки за всички пристигащи от България, след като страната ни беше включена в "червената зона". 

От днес всички граждани, които пристигат в Чехия, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването. Изключение се допуска за преболедували или ваксинирани граждани, които могат да докажат това със съответния документ. 

Пристигащите от България трябва да попълнят предварително и електронен формуляр, който да представят на граничния пункт. Тези изисквания не важат за транзитно преминаващите през Чешката република с напускане на страната до 12 часа след влизането.

Сред новите правила за пътуващите до страната е и изискване за самоизолация за гражданите, пристигащи от България, като между петия и четиринадесетия ден на пребиваване в Чешката република те следва отново да си направят PCR тест. 

България влиза и в списъка със страни от "червената зона" за пътуване до Испания. Така всички влизащи в страната български граждани ще трябва да представят тест за коронавирус, сертификат за ваксинация или документ, че са преболедували. 

Освен това пристигащите трябва да попълнят и формуляра за санитарен контрол, качен на сайта на испанското здравно министерство. Децата под 12 години са освободени от задължението да правят диагностични тестове, припомнят от посолството ни в Мадрид.