"В началото беше сиренето." Така започва материалът на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ), посветен на компанията на двамата братя Константин и Свилен Рангелови "Дронамикс".

Сиренето играе важна роля в основаването на фирмата преди 10 години, пише ФАЦ и разказва как навремето Константин Рангелов следвал въздушна и космическа техника в Нидерландия и помолил брат си Свилен да му донесе сирене, когато му идвал на гости.

"Казах му, че като инженер трябва да разработи проект за транспортен дрон", разказва днес 38-годишният Свилен пред германското издание с усмивка.

Двамата братя се интересуват от темата още от 2013 година, междувременно са разработили собствен летателен апарат. Макар да е бял на цвят, той е наречен "Черният лебед" - име, което се използва в икономиката за събития, които всъщност не би трябвало да се случат, тъй като са твърде невероятни, но все пак стават факт.

Също толкова невероятно изглеждало и това, че двама братя от България са създали конкурентоспособен дрон, който всеки момент ще излезе на пазара, споделя пред ФАЦ Свилен Рангелов, който е учил икономика в САЩ.

Фирмата на братя Рангелови "Дронамикс" притежава от 2022 година лиценз за полети, а най-късно през първото тримесечие на 2024 година летателната дейност трябва да започне официално. Посоката е известна: Гърция.

"Там има много острови, до които доставки могат да се правят само много рядко и на висока цена", обяснява Свилен Рангелов пред ФАЦ. Обикновено хората там получават доставки веднъж седмично - с корабни пратки. Със своя товарен дрон, който може да превозва до 350 кг и да лети на разстояние до 2500 км, двамата братя искат да запълнят нишата.

За старта в Гърция има и съвсем практични причини, пише германското издание: младата авиокомпания може да лети първоначално само над необитаеми райони, поради което островите са оптимални.

Но братята нямат намерение да се ограничават с Гърция - отправят поглед към цяла Европа. Имат вече и партньор в Германия - Hellmann Worldwide Logistics от Оснабрюк, логистична компания от провинция Долна Саксония с 14 000 служители и пет милиарда годишен оборот.

Решението на Hellmann е продиктувано от желанието максимално да се пести време при доставките - без опасения от задръствания из градовете или продължителни процедури по обработката на товарите по големите летища.

От "Дронамикс" са обещали намаляване на разходите наполовина и съкращаване на времето за доставка с 80 процента. В компанията на двамата българи сега работят 150 души в 12 държави, но основните процеси се осъществяват предимно в България.

ФАЦ посочва, че двигателят на "Черния лебед" е с вътрешно горене, но двамата братя мислят и за опазването на околната среда. Затова в момента към основното гориво се добавят 10 процента био субстанции, а до 2026 година една четвърт от всички летателни часове трябва да се извършват с био горива.

"Радваме се, че сме в основата на еволюцията на товарните дронове", казва пред БТА Свилен Рангелов. "Нашата цел е да променим начина, по който се транспортират стоки, като предложим по-бързо, по-ефективно и по-екологично решение", допълва той.

Германското издание разказва също така, че в момента Свилен Рангелов се е заел да рекламира компанията си по света и търси партньори и спонсори. "Дронамикс" вече се е сдобила с 40 милиона евро рисков капитал, надеждите са тази сума да се удвои.

През май "Черният лебед" е осъществил първия си тестов полет на пълна дистанция. А това е толкова важно събитие за двамата братя Рангелови, че те се избръсват гладко - за първи път след основаването на компанията си пред осем години. Ликвидирането на дългите бради е увековечено и във видео, поместено в YouТube. Предстои и тест в Средиземно море.

"Знам, че през целия си професионален живот не искам да правя нищо друго", казва пред ФАЦ Свилен Рангелов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук