От щаба на руския Черноморски флот категорично опровергаха съобщенията от Украина, че самолетът Ан-26 е бил обстрелван. По думите на представител на щаба всички заявления за обстрел от страна на Киев са "абсолютна лъжа", съобщава РИА Новости. 

"Днес сутринта в периода от 11. 30 до 12. 00 часа московско време самолетът от военновъздушните сили на Украйна Ан-26 извърши две явни провокационни захода на пределно ниска височина на руските сондажни вишки - "Таврида" и "Крим-1" в Черно море", твърди представителят на Черноморския флот.

Според него при втория заход на Ан-26 охранител от сондажната платформа е подал четири светлинни сигнала от пистолет, за да предотврати сблъсък на самолета с мачтата на вишката.

"Всеки, който поне веднъж е държал сигнален пистолет или новогодишни фойерверки, може да разбере, че никаква заплаха към самолета не е имало и не може да има", резюмират от щаба на флота.

По-рано прес-секретарят на украинският президент Светослав Цеголко заяви, че по време на тренировъчен полет над Черно море е бил обстрелян транспортен самолет. От Министерството на отбраната на Украйна твърдят, че Ан-26 е бил обстрелван от стрелково оръжие, разположено на руските сондажни вижшки.

От "Черноморнефтгаз" от своя страна опровергаха тази информация.


Превод БЛИЦ