Разговорите за някакви кибератаки се превърнаха в някакво подобие на мода, каза чешкият президент Милош Земан, предаде ТАСС. Държавният глава на централноевропейската страна в интервю пред местна телевизия коментира информацията за хакерско нападение срещу електронни пощи на служители във външното министерство в Прага.
"Осъзнавам опасността от тероризъм. Ние, както и други европейски държави, не сме застраховани от атентати. В същото време смятам, че приказките за кибератаки не са нищо повече от популярна тема, която може да скоро слезе от сцената", коментира той.

"Ако някой хакер заплаши със своите действия електроцентрала или друг важен обект, тогава трябва да се предприемат съответните действия", категоричен бе политикът. По думите на чешкия лидер политиците, които твърдят, че са станали жертви на нарушители на сигурността в нета, искат да си направят реклама и да си вдигнат рейтингите. От години разбиват електронни пощи, било на Хилари Клинтън, било на Бохуслав Соботка (бивш външен министър, сега премиер на Чехия).

"Мен обаче такива твърдения ме разсмиват. Единственото, което хакерите ще намерят в пощите, е вторични суровини", допълни той. Земан подчерта, че атаките срещу външното министерство на Чехия са могли да бъдат извършени от всеки. САЩ следяха Ангела Меркел. "Ние обаче не сме Германия. Следователно Чехия не е обект на засилен интерес от страна на хакерите. Ние си правим самореклама, когато казваме, че сме станали жертва на някое чуждо разузнаване", допълни президентът.

Чешкият външен министър Любомир Заоралек съобщи за хакерски нападения срещу воденото от него ведомство на 31 януари 2017 г. Той тогава заяви, че атаките му напомнят на ударите срещу Демократическата партия на САЩ по време на президентската кампания, за които бяха обвинени работещи за Русия хакери. От дипломатическата централа на Москва отрекоха да има руска следа в атаките срещу Америка и Чехия.