Чешкият президент Милош Земан се оплака по време на годишната среща с чешките посланици по света, че журналистите все още не са били унищожени като птиците Додо, пишат местни медии.

"Убеден съм, че интелигентността на чешките журналисти е на нивото на птицата Додо, това е създание, което е живеело на остров Мадагаскар и правомерно е изчезнало. Чешките журналисти обаче не искат да изчезват, оплака се на посланиците Земан.

Додо е птица, близка с гълъбите, а в целия свят е символ на изчезнали животински видове по вина на човека, тъй като целият вид е изчезнал след появата на холандските заселници на остров Мавриций през 16 век, тъй като били наивни и не бягали от хората.

Земан каза безвкусната си шега, която си прозвуча като  призив за унищожаване на чешките журналисти в края на неговата реч за посланиците, която бе излъчена във всичките електронни медии.

Чешките журналисти реагираха незабавно на социалните мрежи, заявявайки, че техният президент говори безсмислици. Още повече, че  птиците не са обитавали Мадагаскар, както каза той - т.е. че е объркал островите, че те не са били унищожени систематично и със закон, а защото безрезервно са се доверили на хората.

Превод: БЛИЦ