Чилийското правителство обяви извънредно положение в южни райони на страната, разтърсени от изострящо се насилие, породено от продължаващ конфликт между държавата и групи от коренното население, предаде Ройтерс.

Вътрешният министър Иския Сичес обяви извънредното положение снощи. Мярката позволява на армията да охранява маршрути и пътища в районите в епицентъра на конфликта.

Няколко групи от народността мапуче искат да им бъдат върнати земи, принадлежали на предците им. В тези територии сега действат дърводобивни компании.

През последните години в района се увеличиха саботажите и подпалването на домове, камиони и техника. Насилието е отнело живота на няколко души, включително местни активисти, служители на силите за сигурност и дърводобивни работници.

Сичес каза, че правителството на президента Габриел Борич предвижда да отдели 400 милиарда песос (около 470 милиона долара) за обществени инфраструктурни проекти в района, наред с по-рано обявени планове за насърчаване на реституция на земята и създаване на министерство на коренните народи.

Новото извънредно положение е по-ограничено от наложеното от предишното правителство. По време на кандидат-президентската си кампания Борич заяви, че не възнамерява да подновява извънредното положение, въведено от неговия предшественик Себастиан Пинера, което беше удължавано няколко пъти, но приключи през март. 

 

Източник: БТА