Високо ниво на канцерогенно вещество беше открито в продукт произведен в Сърбия, съобщи N1. Високо ниво на акриламид е открито в чипс с червен пипер, произведен в Сърбия, а информацията за това беше публикувано на сайта на Европейската комисия.

Страната вносител е Хърватия, а предупреждението на ЕК се отнася за Хърватия и Сърбия, става ясно от сайта на Европейската система за бързо предупреждение.

Продуктът не е навлязъл на хърватския пазар и е бил унищожен безопасно.

Акриламидът не се среща в пресни храни и се образува основно при обработката на храната при температури над 120 градуса, както и при ниска влажност, което означава печене, пържене и други форми на приготвяне.

Обикновено се съдържа в хляб, пържени картофи, чипс, зърнени закуски, бисквити, крекери и кафе.

Това вещество е изследвано по-подробно и е открито в определени храни през 2002 г. в Швеция. Оттогава многократно са правени предупреждения за последствията от него, а връзката с някои видове рак е особено тревожна.

Когато акриламидът навлезе в организма, се трансформира в глицидамид, който причинява мутации и уврежда ДНК.

Смята се, че наличието на акриламид в храната може да увеличи риска от развитие на рак във всички възрастови групи, предупреди Хърватската агенция по храните. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук