Наказателният съд в Шефийлд осъди британския лорд Ахмед на 12 седмици затвор за опасно управление на автомобил, съобщава на сайта си Скай нюз.
На 25 декември 2008 г. лорд Ахмед изпращал и получавал SMS-и, докато шофирал. Неговият “Ягуар” се ударил в “Ауди”, спряло в лентата за изпреварване. При катастрофата загина 28-годишният имигрант от Словакия Мартин Гомбар.
Показания като свидетели пред съда дадоха съпругата и майката на лорда, които са пътували с него в колата. Адвокатът на лорд Ахмед, който при катастрофата е получил травма на главата, настояваше, че неговият подзащитен не носи отговорност за случилото се. Съдията обаче заяви, че опасното шофиране и безотговорното поведение на пътя трябва да бъдат наказани.
Лорд Ахмед ще излежи само половината от 12-седмичната присъда. Освен това ще трябва да плати глоба. Отнети са му шофьорските права за 12 месеца. Лордът изпълнява редица задачи, поставени му от правителството, включително води преговори с президента на Судан за освобождаването на арестуван в страната британец, отбелязва ЛентаРу. /БЛИЦ