Войната в Украйна вероятно ще бъде прекратена с "мръсна сделка“, която ще включва загубата на територии от източната част на страната в замяна на присъединяването на Киев към редиците на НАТО и Европейския съюз. Това прогнозира американският политически коментатор, автор и седмичен колумнист за вестник The New York Times Томас Фридман пред гръцкото издание Kathimerini.

Трикратният носител на наградата "Пулицър“, който ще участва в 11-ия Атински форум за демокрация (27 до 29 септември), също говори за заплахата, пред която е изправена либералната демокрация в много страни по света, включително в САЩ, и признава, че не може да си позволи да не бъде оптимист за бъдещето.

Гордост

"Току-що бях в Киев и забелязах няколко реакции. Когато говорите с украинци, включително войници, те казват две неща: едното е, че ще се борят, за да си върнат всеки сантиметър от територията, а другото е, че са много, много уморени.

И че има напрежение между тези две неща. Но аз вярвам, че е заложено нещо много важно. Гордея се с моята страна, че ги подкрепя. Вярвам, че това бе правилното решение.

Вярвам, че войната вероятно ще бъде прекратена само с мръсна сделка, при която Путин ще се окаже в ръцете с някаква част от Източна Украйна – колко малка ще зависи от събитията на място. В замяна Украйна – той ще трябва да се съгласи или да си затвори очите – ще бъде и в НАТО, и в Европейския съюз“, обяснява Фридман.

Той е категоричен, че Украйна ще стане част и от двете организация – "очевидно не за една нощ, а с течение на времето“.

"Не може да има стабилно прекратяване на огъня без Украйна в НАТО. В противен случай Путин ще се върне и ако има страх от връщането на Путин, няма да се върнат бежанците и няма да влязат инвеститорите. Така че, ако искаме Украйна да осуети мръсната сделка, трябва да има сигурни гаранции от НАТО, че Путин няма да се върне“, заключи Фридман.

ЕС

По думите му "влизането на Украйна в ЕС с течение на времето – колкото и време да отнеме, за да въведе своите регулаторни и антикорупционни системи – ще бъде толкова голяма промяна на играта – всъщност по-голяма – колкото бе и обединението на Източна Германия със Западна Германия.

Бихте добавили към Европейския съюз още 40 милиона души, страна, която произвежда повече инженери от всяка друга в Европа, страна, която е най-големият доставчик на зърно в света извън Русия, и страна, която има най-голямата редовна армия в Европа освен Русия. Вярвам, че присъединяването на Украйна към Европейския съюз с течение на времето ще бъде повратна точка за Европа и за Европа по отношение на Русия“.

"В моето съзнание схемата винаги е била Украйна и ЕС, а не Украйна и НАТО. Разширяването на НАТО винаги е било приятел на Путин. Путин може просто да каже: "Погледнете ме - аз ви защитавам срещу НАТО, който иска да нахлуе и да наложи своята безбожна прогейска култура на нашето общество“.

Разширяването на НАТО беше приятел на Путин. Разширяването на ЕС е враг на Путин, защото демонстрира всичко, което Русия на Путин не е. И така, според мен, винаги става дума за разширяване на ЕС“, обобщава Фридман.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук