Русия набира кубински граждани за участие във войната срещу Украйна. За повечето от тези, които са се съгласили на предложението на вербовчиците, това е просто начин да избягат от самата Куба. Това съобщава Politico, чиито журналисти са успели да разговарят с някои кубински наемници.

Така изданието дава за пример 19-годишния Сезар - барман от Хавана, който едва свързва двата края и вече е имал неуспешен опит да се измъкне от Куба с лодка. Сега той ще може да напусне "острова на свободата" със самолет до Москва, билетът за който е платен от руски вербовчик.

"Ако това е жертвата, която трябва да направя за успеха на семейството си, ще го направя. Можеш да бъдеш ядрен физик и пак да умреш от глад тук. Със сегашната си заплата едва мога да си купя елементарни неща като тоалетна хартия или мляко", казва Сезар и се надява, че по време на войната ще му позволят да бъде просто фелдшер.

Politico също така установи, че не на всички кубински новобранци се казва истината за това какво ще трябва да правят на фронта. Например 40-годишен доброволец на име Педро твърди, че вербовчиците му обещали работа като шофьор - да кара персонал и строителни материали в тила.

Но след като пристигнал в Русия, му казали, че всъщност кубинецът ще трябва да се бие с оръжие в ръце. "Подписахме договор с дявола. А дяволът не раздава бонбони", признава мъжът, който скоро ще бъде изпратен на фронта.

Изданието установява, че в края на миналата година Русия е започнала активна кампания за набиране на бойци в Куба. На потенциалните наемници се предлага едногодишен договор с руската армия и бърза легализация в Русия.

Освен това им се обещава еднократна издръжка в размер на 2000 долара и месечна заплата от 2100 долара. Сега става дума за няколко десетки или стотици новобранци. 

Според експерти, коментиращи ситуацията, Русия се нуждае от вербуването на чужденци по-скоро с пропагандна цел - да покаже, че светът подкрепя агресията срещу Украйна. "Без езикови умения, познаване на терена или подходяща подготовка за съвременни военни действия, те ще бъдат убити бързо и това е всичко", казва Павел Лузин, старши изследовател в Центъра за анализ на европейската политика (ЦАИП).

Както УНИАН писа, в началото на септември в Куба избухна дипломатически скандал заради съобщение, че Русия набира кубинци за войната в Украйна. Тогава кубинското външно министерство направи публично изявление, че уж е категорично против това.

В същото време беше съобщено, че кубинските власти са арестували група вербовчици, които са примамвали кубинци да отидат на война срещу Украйна. В същото време обаче кубински официални лица направиха точно обратното изявление, че Хавана уж не е против кубински граждани да подписват договори с руската армия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук