Според президента Владимир Путин, Русия все още не е започнала сериозно да води бойни действия в Украйна, но киевският режим вече изпитва недостиг на кадри. За да се реши проблемът, обикновените граждани трябва да бъдат мобилизирани, обучени и хвърлени в битка срещу професионалната руска армия, пише Труд, правейки обзор на чужди медии.

През последните години обучението в Украйна се извършва от чуждестранни специалисти и днес тази практика продължава. Още в началото на войната започна да се появява информация, че чужденци ще трябва да създадат боеспособни части от украинската тълпа. Представителите на западните страни не го скриха. Например, говорителят на Пентагона Джон Кърби призна това още през април.

„Днес мога да обявя, че Съединените щати са започнали да обучават украинската армия да използва ключови системи в американски военни бази в Германия“, каза Кърби.

Обединеното кралство, дори след напускането на Борис Джонсън, не промени политиката си спрямо Украйна. „Интензивността, с която тренират украинските войници и моряци, заслужава внимание. Те работят с концентрацията на военни, които знаят, че само след няколко седмици ще трябва да се бият“, - каза министърът на въоръжените сили на Великобритания Джеймс Хепи.

Чуждестранен инструктор от ВСУ: Половината от 2000-те бойци, които обучих, са вече мъртви

Струва си да се признае, че още преди началото на специалната операция, чуждестранни специалисти обучаваха украински бойци. През януари избухна скандал в Канада. Оказа се, че местни инструктори обучават неонацисти от „Десния сектор“ и „Азов“.

Руските войски редовно намираха различни свидетелства за обучение от чужденци на позициите на въоръжените формирования на Украйна. В телефоните на загиналите войници са открити снимки и видеоклипове на украинци, позиращи с чуждестранни военни.

„Невъзможно е хората да се подготвят бързо. Осем години се готвят за война. Сега боеспособната част от украинската армия вече не е боеспособна. Към днешна дата всичко това е имитация на дейности, насочени към подкрепа на Украйна в конфликта с Русия.

Властите са събрали хора, които изучават HIMARS, гаубици и много други оръжия, но умението за боравене с тях се практикува с години. Да донесеш снаряд не е проблем, но да се научиш да се прицелваш, да уцелваш цел не е въпрос на един месец“, - казва военният експерт Дмитрий Литовкин.

Пушечно месо

Много украинци преминаха през боя, но повечето на хартия. Ситуацията се промени, когато украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за обща мобилизация. Предвиждаше се военнослужещите и резервистите да бъдат взети за защита на режима в Киев.

На теория властите не са излъгали. Те вземат военноспособните, но, както е ясно, почти всеки човек има печат в паспорта си, според който трябва да се яви във военната служба за регистрация и вписване при поискване. Така учители, инженери и обикновени селски работници се озоваха в армията.

„Ситуацията се развива по такъв начин, че основната военна служба се поема от жителите на селските райони на Украйна. Те са обвързани с жилището и домакинството си, и, за разлика от жителите на града, нямат достатъчно спестявания, за да отплатят наборната военна служба“, каза източник от руското правоохранително ведомство.

Благородната идея за защита на Родината беше унищожена от самия киевски режим. Първоначално на всички им се струваше, че е правилно да отидат и да убиват руснаци, но след това започна потокът от ковчези. Кой иска да умре? От военните комисари започнаха да се крият и откупват.

Стигна се до там, че жените блокираха военните служби с искане техните съпрузи, синове и братя да не бъдат изпращани на фронта. Някои изведнъж осъзнаха, че Украйна не е тяхна родина и следователно не е необходимо да я защитават. Причините са различни, но същността е една - кадрови дефицит.

Процесът на подготовка на бъдещите воини също повдигна въпроси. Тя върви бързо. The Daily Mail съобщи, че украински войници се обучават в Манчестър за три седмици. През това време те се учат в боравене с оръжие и стрелба.

„За две или три седмици може да подготвите само пушечно месо. Сроковете на обучение се определят от военната специалност и сложността на определени оръжейни системи, с които военнослужещият трябва да работи“, - каза Игор Коротченко, от "Национална отбрана".

Това, което се случва в Украйна, напомня агония. В същото време се създава картина на благополучие за местните медии. Те доказват на украинците, че никой не се предава, HIMARS удрят където трябва, населението масово отива да служи, а Западът помага. Изглежда победата не е далеч. Всъщност пълна катастрофа. Украинските мъже просто се изпращат на смърт.

„За да завърши курс на начална военна подготовка, на наборника са необходими 72 часа при програма от шест часа на ден. Общо 12 дни. Следват още занятия. След това военнослужещите пристигат в подразделенията си и преминават бойно координиране в състава на отделение, взвод, рота, батальон, полк, дивизион.

Така за подготовка на катедра за оценка "задоволителен" са необходими 144 часа от шестчасови уроци. По нашите канони са нужни 45 дни, за да се подготви човек, който изпълнява стандартите. За да се използват знанията, са необходими поне два месеца обучение. Общо обучението отнема най-малко 60 дни“, - обясни бившият началник на зенитно-ракетните войски на Руската федерация Сергей Хатилев.

Обучението на украински селяни от чужденци продължава. Известната някога 35-а отделна бригада от морската пехота сега се намира в района на Одеса.

Тя беше доокомплектована с мобилизирани. Подразделението се обучава. Според канала „Рибар“, чуждестранни специалисти са пристигнали, за да ги обучат в използването на противотанкови системи и ПЗРК. Освен това бъдещите военни се подготвят за кацане на необорудван бряг. Въпреки че обучението е ускорено, за нуждите на морската пехота са предоставени седем обекта, включително детски лагер.

Ще има ли смисъл от това, че украинците се обучават от чужденци? Вероятно не. Дори на Запад пишат за това.

Френският Le Figaro пусна материал, съдържащ историите на бойците, които обаче, не са особено оптимистични: „Обучението ни продължи само ден и половина, като всеки е въоръжен с Калашников. Срещу нас бяха руските танкове и артилерия, да не говорим за авиацията, която непрекъснато ни обстрелваше“, - каза войникът.

Резултатът е, че те трябваше да избягат от Северодонецк. Те отстъпват, но продължават да разчитат на чужденци в Киев. Струва им се, че ще бъдат научени и въоръжени, но това не е помощ, а смъртна присъда.