На 27 февруари украинският президент Владимир Зеленски обяви създаването на Международен легион за отбрана на Украйна и покани чужди граждани да дойдат в страната, за да се присъединят в боя срещу Русия.

Журналистите от американското издание “Ишгал” Линдзи Снел и Кори Поп интервюираха няколко чуждестранни наемници, доброволци и инструктори във Въоръжените сили на Украйна.

Авторите отбелязват, че чуждестранни граждани, много от които нямат военен опит или обучение, са се вслушали в призива на Зеленски и са отишли в Украйна. Истинският брой на чужденците, воюващи в страната, не е известен. Но през март украинското външно министерство каза, че има над 20 000 такива от 52 страни, въпреки че много от тях вече са напуснали Украйна.

В същото време от няколко месеца се съобщава за недостатъчно обучени и често зле въоръжени чужденци от споменатия Международен легион. Затова журналистите са поискали да разберат подробностите за случващото се.

23-годишният Сам от Великобритания каза, че не е имал военен опит преди да пристигне в Украйна в края на март. Когато кандидатства за членство в Международния легион, не го приемат.

“От самото начало чужденците са използвани като "пушечно месо". Мисля, че когато пристигнах, те осъзнаваха, че изпращането на група момчета без военен опит в битка срещу руснаците е лоша идея”, смята той.

Сам се е присъединил към друга структура, която не е свързана с Международния легион. Той уточни, че постоянно тренира, но не участва в битки. Нещо повече, наемници от пет различни структури са казали подобни неща, че техните групи са отрязани от активни бойни действия през последните седмици, често за тяхно разочарование, тъй като са дошли в Украйна с желание да се бият срещу руските войници.

Предполагам, че това не е историята, която хората искат да чуят, но разликата между начина, по който войната е представена в медиите, и реалността е смешна. Липса на обучение и организации. Известно време работих в болница, което беше разочароващо за мен, защото освен натъртванията, повечето рани бяха свързани с „приятелски“ огън”, допълва Сам.

30-годишният Шон, ветеран от канадската армия, който е пристигнал в Украйна през юни, е дори още по-песимистичен. Според него голяма част от позициите на ВСУ са унищожени, а войниците са уплашени.

“Мисля, че украинската армия изгаря. Имаше загуба на инерция. Това, което започна като почивка, се превърна в статична линия”, смята Шон.

Той е пристигнал по-късно от мнозина и каза, че е бил предупреден за липсата на организация сред военните и доброволческите групи. Въпреки че е бил наясно обаче, той е шокиран от видяното.

“Части, които се нуждаят от противотанкови оръжия, нямат такива, но части, които не се нуждаят от такива , имат. Пълен хаос”, сята Шон.

Освен това корупцията и кражбата на помощи пряко засягат украинските войници и много повече от чужденците. Бойците, от ВС, с които разговарят журналистите, разказват, че на много не са раздадени бронежилетки, има недостиг на оборудване, оръжие и боеприпаси.

“Ние сме по-добре от украинците, защото можем сами да доставяме повечето от оборудването. Ние сами си купуваме бензин, сами си взимаме дажби. Моята група купува оръжия от голяма група доброволци. Тази група, която не е от западна страна, е откраднала оръжията, които продават на нас и на други групи от военната помощ, идваща в Украйна”, добавя Шон.

Американецът Стийв, който от февруари е доброволец като военен и медицински инструктор, потвърди, че повече от 50% от всички рани са от "приятелски" огън. Освен това той е останал ужасен от неправилното използване на военната помощ, предоставена на Украйна.

“Воювал съм в Близкия изток и Африка и никога не съм виждал такова ниво на корупция. Стоманени плочи (вместо бронирани плочи, способни да отразяват изстрели) бяха раздадени на бойците от предната линия, които бяха преминали три дни обучение. Изпратени бяха с една пушка за двама и им бяха раздадени 120 патрона.

С техния командир се молехме на властите да не изкарват момчетата, особено с тази техника, но те не ме послушаха. Обучих над 2000 украински войници и мисля, че поне половината от тях вече са мъртви”, разказва Стийв.

Западните правителства и частни организации оказват разнообразна помощ на Украйна, но значителна част от нея е открадната. Британският военен инструктор Майк е забелязал, че липсва както цивилна, така и военна помощ.

В “тази страна има проблем с корупцията, който неминуемо ще повлияе на изхода от войната. Абсолютно всичко - ракетите “Джавелин”, разните там боеприпаси, коли, пушки, гранати - всичко се краде. И това се случва от двете страни на границата. Много се краде в Полша, но още повече в Украйна”, разказва Стийв.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук.