Президентът Доналд Тръмп възнамерява да обсъди с Владимир Путин по време на срещата им в Хелзинки извеждането на американските войски от Сирия, съобщи CNN на сайта си под заглавие „Trump privately floats plan to make a deal with Putin on Syria”.
 

По информация на телевизията, САЩ ще позволят на сирийските власти да си върнат контрола в района на Йорданската граница, като в замяна Русия ще даде гаранции, че Дамаск няма да преследва базираните там бунтовници и ще им позволи да напуснат свободно района.
 
Източници от Белия дом отбелязват, че възлова част от плана на Тръмп „по извеждането на войските на САЩ” е изтласкването на Иран от Сирия.

Срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще се проведе на 16 юли в Хелзинки. Путин и Тръмп са се срещали два пъти. През юли 2017 година президентите проведоха пълноценни преговори по време на срещата на Г-20 в Хамбург, обсъждайки проблемите на двустранните отношения, както и сирийската и украинска криза. През ноември двамата разговаряха в кулоарите на Азиатско-тихоокеанския форум във Виетнам. След това проведоха няколко телефонни разговора.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!