В контекста на пандемията на коронавируса, Пентагонът се сблъска с редица сериозни проблеми, включително както непрекъснатото тестване на войските за инфекция, така и поддържането на бойната ефективност на правилното ниво, пише CNN.


Освен това, както отбелязва каналът, под въздействието на пандемията самата същност на задачите на армията и разбирането на опасността за националната сигурност може да се промени, тъй като новите американски заплахи може да не идват от Русия или Китай.

Двама ключови съветници на Доналд Тръмп за борбата с коронавируса д-р Антъни Фочи и Дебора Бъркс си сложиха маски и влязоха в заседателната зала на Пентагона, пише "Поглед инфо".

Там те се срещнаха с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Майли и заместник-председателя Джон Хайтен, с когото те трябваше да обсъдят усилията на въоръжените сили за борба с пандемията, както и защитата от вируса на 1,4 милиона военни, пише CNN.

Подобни преговори показват наличието на невероятно важна тема, по която американският президент предпочита да не се фокусира твърде много върху въпроса за боеспособността на американската армия в условията на пандемия.

Докато Америка се подготвя за втора вълна от зараза тази есен, Пентагонът е изправен пред значителни предизвикателства. По-специално, военното ведомство се нуждае от средства, които могат да осигурят непрекъснато тестване на вируса, както и възобновяема доставка на лични предпазни средства. 

В същото време Пентагонът осъзнава, че трябва да поддържа подходящо ниво на подготвеност, като се има предвид, че вирусът може напълно да обърне геополитическата ситуация и да доведе до появата на нови неизследвани заплахи за американската национална сигурност.

Един от ясните сигнали, които говорят колко много е загрижен военният за настоящата ситуация, е фактът, че министърът на отбраната Марк Еспер наложи строги ограничения за количеството информация, достъпна за широката американска общественост. 

Въпреки че Пентагонът публикува ежедневно обобщения за броя на заразените с вируса войници, агенцията е класифицирала информацията, която според него може да помогне на противниците на Вашингтон да разкрият слабостите на САЩ по отношение на боеспособността.

Чувството, че Пентагонът избягва прозрачността се влоши, само когато стана известно, че Еспър не е готов незабавно да приеме препоръката да възстанови Брет Крозиер, капитанът на американския самолетоносач  Теодор Рузвелт. Последният беше уволнен, след като той издаде изтичащо предупреждение за пресата за голямо огнище на коронавирус на борда на кораба.

Има много причини да се смята, че коронавирусната криза ще продължи. Военните отдавна имат пандемия. Когато вирусът се превърна в сериозна заплаха, Пентагонът прехвърли хиляди служители на отдалечена работа, докато много войници започнаха да носят маски и да практикуват социална дистанция. Коронавирусът също принуди военните да отменят ученията и спряха процеса на набиране, успоредно със спирането на самолетоносача Теодор Рузвелт , след като над 800 моряци на борда се оказаха заразени.

ВМС на САЩ и центровете за контрол и превенция на заболяванията си сътрудничат, за да определят как вирусът може да се разпространи по целия кораб, при условие че са взети мерки за изолиране. Нещо повече, фактът, че 120 моряци, които не са имали никакви симптоми за коронавирус, се оказаха болни, ни кара да се чудим за ефективността на настоящата система за тестване.

В момента Еспер вече одобри план, който дава приоритет на военните тестове на различни постове. На първо място военните, отговорни за ядреното възпиране, както и специалните части за бърза реакция на терористични заплахи, се проверяват за коронавирус. 

Втората категория включва сили, разположени по целия свят, включително страни като Ирак, Афганистан, Сирия и Южна Корея. Следват войници, които предстои да бъдат изпратени някъде, или войници, които трябва да се върнат в родината си. Всички други военнослужещи попадат в последната категория.

В същото време, нараства разбирането сред въоръжените сили, че самата същност на армията на САЩ, нейните задачи и разбиране на заплахите за националната сигурност могат драматично да се променят под влияние на пандемията.

Стана ли всичко както преди?“ Не, не мисля така ", каза Майли за това. Според него пандемията означава, че самата природа на американските заплахи започва да се променя. „Има държави, които са много крехки; или са в състояние на гражданска война, или тяхното общество се характеризира с вътрешно насилие. Вирусът COVID-19 създаде значително налягане “, добави генералът.

Майли смята, че пандемията провокира нестабилност в политически и икономически нестабилни страни като Афганистан, Ирак и Сирия. В същото време той подчерта, че военните ще трябва да научат "уроците" от миналото, за да могат да действат ефективно след пандемията.

Рано е да се говори за това, което ще се случи по-нататък, но като вземем предвид 700-милиардния бюджет и мащабната бюрократична машина, Пентагонът ще трябва да реши редица въпроси, за да избегне класическия проблем с армията, когато огромни средства се изразходват за разработване на оръжие в конфликти, загубили своята релевантност.

Без съмнение, агенцията все още трябва да изпълнява такива жизненоважни задачи като ядрено възпиране или борба с тероризма. Както отбелязва бившият министър на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, всеки, който е на тази позиция, се нуждае от „периферно виждане“, за да отговори на бъдещите предизвикателства .

Постоянно трябва да проверявате какво правите, как го правите и да се приспособявате към текущите предизвикателства“, каза той.

Пентагонът не трябва да забравя за това и да действа по подходящ начин, тъй като следващата голяма заплаха изобщо не може да идва от Китай или Русия. Следващата опасност може да бъде друга пандемия, кибератака или дори глобално затопляне, което ще нанесе огромен удар на армията, която разчита на традиционните кораби, самолети, танкове и ракети, обобщава CNN.