Русия трупа безпрецедентна военна мощ в Арктика и тества най-новите си оръжия в регион, в който почти няма лед, поради извънредни климатични ситуации, в опит да осигури северното си крайбрежие и да отвори ключов корабоплавателен път от Азия до Европа.

Експерти по оръжия и западни служители изразиха особена загриженост относно едно руско "супер-оръжие" - торпедата Poseidon 2M39. Разработването на торпедото върви бързо, като руският президент Владимир Путин поиска актуализация на "ключовия етап" на тестовете през февруари от министъра на отбраната Сергей Шойгу. Допълнителни тестове са планирани тази година, според множество съобщения в държавните медии.

Това безпилотно стелт торпедо се задвижва от ядрен реактор и има за цел да се промъкне покрай крайбрежната отбрана - като тази на САЩ - на морското дъно.

Устройството е предназначено да достави бойна глава от множество мегатони, според руски служители, причинявайки радиоактивни вълни, които биха направили участъци от крайбрежната ивица на обекта необитаеми в продължение на десетилетия.

През ноември Кристофър Форд, тогава помощник държавен секретар по международната сигурност, заяви, че Poseidon 2M39 е предназначен да "засипе крайбрежните градове на САЩ с радиоактивни цунами".

Експертите са единодушни, че оръжието е "съвсем реално". Ръководителят на норвежкото разузнаване вицеадмирал Нилс Андреас Стенсонес заявява пред CNN, че неговата агенция е оценила Poseidon 2M39 като "част от новия тип ядрени възпиращи оръжия. Той е във фаза на тестване. Но това е стратегическа система и е насочена към цели ... и има влияние далеч извън региона, в който те го тестват в момента." 

Стенсонес отказва да даде подробности за напредъка на изпитанията на торпедото до момента.

Сателитните изображения, предоставени на CNN от космическата технологична компания Maxar, детайлизират ярко и непрекъснато натрупване на руски военни бази и хардуер на арктическото крайбрежие на страната, заедно с подземни хранилища, вероятно за Poseidon 2M39 и други нови високотехнологични оръжия. Руският хардуер в района на Крайния Север включва бомбардировачи и самолети MiG31BM, както и нови радарни системи в близост до брега на Аляска.

Руската мобилизация е съчетана с движенията на войски и техника на НАТО и САЩ. Американските бомбардировачи B-1 Lancer, разположени в норвежката авиобаза Ørland, наскоро завършиха мисии в източния Баренцово море. През август властите признаха, че американската военна подводница Seawolf се намира в региона.

Висш служител на Държавния департамент заяви  пред CNN: "Очевидно има военно предизвикателство от руснаците в Арктика", включително преоборудването на стари бази от Студената война и изграждането на нови съоръжения на полуостров Кола близо до град Мурманск. "Това ще има последици за Съединените щати и техните съюзници, не на последно място, защото създава капацитет за проектиране на мощност до Северния Атлантик", обясни служителят.

Сателитните изображения показват бавното и методично укрепване на летища и бази тип "трилистник", оцветени в червено, бяло и синьо - цветовете на руското знаме - на няколко места по арктическото крайбрежие на Русия през последните пет години. Базите са вътре в руската територия и част от законната защита на нейните граници и брегова линия. Американските власти обаче изразяват загриженост, че силите могат да бъдат използвани за установяване на фактически контрол над районите на Арктика, които са по-далеч и скоро могат да останат без ледена покривка.

"Русия обновява летищата и радарните инсталации от съветска епоха, изгражда нови пристанища и центрове за издирване и спасяване, и изгражда своя флот от ледоразбивачи с ядрени и конвенционални двигатели", заяви подполковник Томас Кембъл, говорител на Пентагона.

"Русия също така разширява мрежата си от ракетни системи за въздушна и крайбрежна отбрана, като по този начин засилва своите възможности за достъп и отказ от достъп до зони над ключови части на Арктика," добавя той. Кембъл отбеляза също така неотдавнашното създаване на сили за бързо реагиране на две летища в Арктика - Рогачево и Анадир - и изпитанието на едно на летището в Нагурское миналата година. Сателитните изображения от 16 март показват вероятни MiG31BM в Нагурское.

Високотехнологични оръжия се тестват редовно в района на Арктика, според руски служители, цитирани в държавните медии и западните власти. Кембъл добавя, че през ноември Русия съобщи за успешното изпитание на противокорабната хиперзвукова крилата ракета "Циркон".

"Циркон" и "Посейдон" са част от ново поколение оръжия, обещани от Путин през 2018 г. като стратегически играчи за промяна в бързо променящия се свят.

По това време американските служители заявиха, че новите оръжия са "технически надути и невероятни", но изглежда, че те почти се реализират. Шефът на норвежкото разузнаване Стенсонес заяви пред CNN, че "Циркон"  е "нова технология с хиперзвукова скорост, която затруднява защитата".

В четвъртък източник от военно-промишления комплекс, който заяви, че е проведено поредното успешно изпитание на "Циркон" от военния кораб "Адмирал Горшков", заявявайки, че и четирите изпитателни ракети са уцелили целта си и че още едно по-напреднало ниво на тестове ще започне през май или юни.

Извънредните климатични ситуации са премахнали много от природните защитни сили на Русия на север с неочаквана скорост. "Топенето се движи по-бързо, отколкото учените прогнозираха или смятаха за възможно преди няколко години", каза висшият служител на Държавния департамент. "Това ще бъде драматична трансформация през следващите десетилетия по отношение на физическия достъп."

Американските служители също така изразяват загриженост от очевидния опит на Москва да повлияе на "Северния морски път" - корабоплавателна лента, която минава между Норвегия и Аляска, по северното крайбрежие на Русия, до Северния Атлантик. NSR потенциално намалява наполовина времето, необходимо за транспортиране на контейнери до Европа от Азия през Суецкия канал.

Руската държавна ядрена компания "Росатом" пусна през февруари разработено видео за безпилотни самолети на танкера "Кристоф де Маржери", който през зимата за първи път преминаха по източен маршрут през Арктика, придружени от ядрения ледоразбивач "50 Победи" за три от шестте арктически морета.

Кембъл заяви, че Русия се опитва да използва NSR като "основна международна пътна лента", но изрази загриженост относно правилата, които Москва се опитва да наложи на плавателни съдове, използващи маршрута. "Руските закони, регулиращи транзита на NSR, надвишават руските правомощия съгласно международното право", заяви говорителят на Пентагона

"Те изискват всеки кораб, който преминава през NSR, през международни води, да има руски капитан, който да ги води. Русия също се опитва да изисква от чуждестранни кораби да получат разрешение преди да влязат в NSR."

Високопоставеният служител на Държавния департамент добави: "Твърденията на Русия за Северния морски път със сигурност са усилие да се определят някои правила за движение, да се получи някакво фактическо съгласие от страна на международната общност и след това да се твърди, че това е начинът, по който нещата трябва да работят."

Елизабет Бюканън, преподавател по стратегически изследвания в Университета Дикин, Австралия, заяви, че "основната география дава на Русия NSR, който все по-често вижда все по-тънък лед през по-голямата част от годината, а това го прави икономически изгоден за използване като транспортна артерия. Това все още може да трансформира глобалното корабоплаване , а с това и движението на 90 +% от всички стоки в световен мащаб."

Представителят на Държавния департамент смята, че руснаците се интересуват най-вече от износа на въглеводороди - от съществено значение за икономиката на страната - по маршрута, но също така и от ресурсите, разкрити от бързото топене. Огъването на техните военни мускули на север - ключово за стратегията на Москва за ядрена отбрана, а също и най-вече на руската крайбрежна територия - може да бъде опит за налагане на тяхната власт върху по-широката зона, на мнение е чиновникът.

"Когато руснаците тестват оръжия, заглушават GPS сигнали, затварят въздушното или морското пространство за учения или изпращат бомбардировачи над Арктика по протежение на въздушното пространство на съюзници и партньори, те винаги се опитват да изпратят съобщение", добави служителят.

Сред тези нови оръжия е Poseidon 2M39. Първоначално плановете за това торпедо бяха разкрити в очевидно целенасочено размахване на документ, обсъждащ възможностите му от руски генерал през 2015 г. Впоследствие то беше частично отхвърлено от анализаторите като оръжие тип "хартиен тигър" - предназначено да ужаси със своите апокалиптични разрушителни сили, които изглежда се изплъзват около настоящите изисквания на договора, но не и да бъдат успешно разгърнати.

И все пак поредица от разработки в Арктика, включително според съобщенията на руските медии, тестването на до три руски подводници, предназначени да носят стелт оръжието, за което се предполага, че е дълго 20 метра, накара анализаторите да възприемат проекта като истински и активен.

Според доклад на ТАСС Белгород, ключова подводница, предназначена да бъде въоръжена с торпедата, ще бъде подложена на важни изпитания през май, въпреки че служителите в доклада подчертават, че това няма да е свързано с развитието на "Посейдон".

Руското външно министерство отказа коментар, но Москва отдавна твърди, че целите й в Арктика да са икономически и мирни.

Документ от политици от Кремъл от март 2020 г. представя основните цели на Русия в област, която изостава от 20% от нейния износ и 10% от нейния БВП. Стратегията се фокусира върху осигуряването на териториалната цялост на Русия и регионалния мир. Той също така изразява необходимостта да се гарантира висок жизнен стандарт и икономически растеж в региона, както и да се развие ресурсна база и NSR като "глобален конкурентен национален транспортен коридор".

Путин редовно възхвалява значението на технологичното превъзходство на Русия в Арктика. През ноември, по време на откриването на нов ледоразбивач в Санкт Петербург, руският президент каза: "Известно е, че имаме уникален ледоколен флот, който заема водеща позиция в развитието и проучването на арктическите територии. Трябва да потвърждаваме това превъзходство постоянно, всеки ден. "

Руският президент каза по време на учение за подводници миналата седмица, при което три подводници изплуваха едновременно в полярния лед: "Арктическата експедиция ... няма аналози в съветската и съвременната история на Русия".

Манаш Протим Боруа, експерт по подводници от бойните кораби на Джейн, каза: "Реалността на оръжието е ясна. Можете абсолютно да видите развитието около торпедото, което се случва. Има много голяма вероятност "Посейдон" да бъде тестван и тогава има опасност да замърси много крайбрежията. Дори и без бойна глава, а само с ядрен реактор вътре."

Боруа е на мнение, че някои от спецификациите на торпедото, изтекли от руснаците, са оптимистични и се съмнява, че може да достигне скорост от 100 възела с ядрен реактор от 100 MW. Той добави, че при такава скорост вероятно ще бъде открит доста лесно, тъй като ще създаде голям акустичен подпис. "Дори и спекулациите да са леко преувеличени, това пак е доста опасно", заяви той.

Експертът добави, че изграждането на складови зали за "Посейдон", вероятно около Оленя Губа на полуостров Кола, е трябвало да приключи през следващата година. Той също така изрази загриженост относно хиперзвуковата ракета "Циркон", която Русия казва, че е тествала вече два пъти, която при скорости от 6 до 7 Маха "определено би причинила много щети, без да има особено голяма бойна глава"

На това мнение е и Катажина Жиск, професор по международни отношения в държавния норвежки институт за изследвания в областта на отбраната.

"Посейдон" "става съвсем реален", като се има предвид нивото на развитие на инфраструктурата и изпитанията на подводниците за пренасяне на торпедото. "Това е проект, който ще бъде използван както за сплашване, така и като карта за преговори в бъдеще, може би и в преговори за контрол на оръжията", казна Зиск. "Но за да стане това, трябва да е достоверно. Това изглежда е реално."

Стенсонес също изразява опасението, че изпитването на такива ядрени оръжия може да има сериозни екологични последици. "Ние сме притеснени от екологична гледна точка. Това не е само теоретично: всъщност през последните няколко години сме виждали сериозни инциденти", каза той, позовавайки се на изпитанията на ракетата "Буревестник", за която се съобщава, че е причинила фатална ядрена катастрофа през 2019 г. "Потенциалът от ядрено замърсяване е абсолютно налице."