Действието на турския президент Ердоган, който отказа да одобри присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, може да доведе до изключването на Турция от военния алианс. Това съобщава експертът от CNN Дейвид Анделман.

Според него разговорите за това са започнали, след като Анкара е закупила от Русия зенитно-ракетна система С-400.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви преди ден, че страната му не може да одобри членството на Финландия и Швеция в НАТО. Турският лидер каза, че тези страни подкрепят терористи и дават подслон на членове на опозиционната Кюрдска работническа партия и поддръжници на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

"Не можем да кажем "да". Тогава НАТО няма да бъде организация за сигурност, а място с много представители на терористи", пояснил е Ердоган. Турският президент подчертава, че скандинавските представители "може да не си правят труда" да посетят страната му.

"Ще дойдат, за да да ни убедят в обратното? Нека не се обиждат. Турция няма да се съгласи за присъединяването към организацията за сигурност на онези държави, които налагат санкции срещу страната ни. Няма да допуснем същата грешка отново", казва Ердоган, намеквайки за приемането на Гърция в алианса "по погрешка".

В отговор на изказването на Ердоган експертът на CNN Дейвид Анделман заяви в ефир, че възпрепятстването на Швеция и Финландия да се присъединят към Северноатлантическия алианс може да доведе до изключването на самата Турция от НАТО.

"Вече имаше много мисли за изключване на Турция от НАТО - особено след като Ердоган купи руски системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия преди три години", казва журналистът.

Той добавя, че изключването на Турция ще отслаби сериозно алианса в региона на Близкия изток. "Малко хора искат да рискуват да загубят най-голямата постоянна армия в НАТО след САЩ, особено тази, която контролира стратегическия Босфор и има достъп до Черно море", обяснява експертът.