Турция няма да подкрепи влизането на Швеция и Финландия в НАТО. Посещенията на посланиците на тези страни ще бъдат безполезни, заяви турският президент Реджеп Ердоган на съвместна пресконференция с президента на Алжир Абдул Маджид Табун, съобщава УНИАН.

"Турция не може да каже "да" на членството на Финландия и Швеция в НАТО. Това е невъзможно, нека не се обиждат", каза Ердоган.

Той отбеляза, че страната му не може да се съгласи с влизането в НАТО на държави, които налагат санкции срещу Турция.

"Тогава НАТО ще престане да бъде организация за сигурност. Не можем да кажем - да. Не можем да бъдем ужилени отново там, където бяхме ужилени преди. Трябва да кажа нещо много ясно и искрено. И двете страни нямат ясна позиция относно терористичните организации.

Президентът на Финландия звънна на Путин заради членството в НАТО, но получи заплаха

Швеция е инкубационен център за терористични организации, те водят терористи в своите парламенти, дават им платформа, изпращат им специални покани и дори в парламентите си имат терористи, които подкрепят Кюрдската работническа партия“, каза Ердоган.

Той каза още, че Финландия и Швеция ще изпратят свои делегации в Турция, за да ги убедят да подкрепят влизането им в НАТО.

„Ще дойдат да ни убеждават, но да ме извинят, няма на какво да разчитат“, каза той.

Припомняме, че и Финландия, и Швеция наложиха санкции за доставките на отбранителни продукти за Турция след началото на военна операция срещу Сирийските демократични сили (кюрдите) в Сирия през 2019 г. Точно тези санкции е имал предвид Ердоган.

Както БЛИЦ съобщи по-рано, днес правителството на социалдемократите в Швеция взе официално решение скандинавската държава да кандидатства за членство в НАТО, следвайки стъпките на съседката си Финландия.

"Разширяването на военната инфраструктура на тези територии със сигурност ще предизвика нашия отговор. Какъв ще бъде - ще преценим в зависимост от заплахите, пред които ще се изправим", заяви от своя страна днес президентът на Русия Владимир Путин.

Държавният департамент на САЩ вече заяви, че "работят за изясняване на позицията на Турция по отношение на потенциалното влизане на Швеция и Финландия в НАТО".

 

Превод и редакция: БЛИЦ!