Въпреки увещаванията на САЩ и НАТО, Турция получи първата партида като част от доставката на руския ЗРК С-400, предаде CNN, цитирана от pogled.info.

Сближаването с Москва кара съюзниците на Анкара да се съмняват в ангажимента на Турция към алианса, докато Русия все още се държи на разстояние и наблюдава как се забива клин в най-важната западна институция - НАТО, коментира Матю Чанс.

Току-що получихме информация, че в Турция пристигна първата партида като част от доставката назенитно-ракетните системи С-400, придобити, както вече се досещате, от Русия. Кореспондентът на CNN Матю Чанс е на пряката ни линия от Москва.

Матю, като цяло, това е доста неочаквано развитие на събитията, защото САЩ и НАТО казаха на Турция да откаже да приложи тази сделка. Но турците продължават да прилагат споразумението.

МАТЮ ЧАНС, старши международен кореспондент на CNN: Да, така е. За да сме точни е необходимо да признаем, че Анкара винаги е подчертавала, че ще приключи сделката, че тази сделка има изключително търговски характер и е сключена, за да се гарантира защитата на националните интереси на Турция. 

С-400 е една от най-модерните противовъздушни ракетни системи в света и турците настояват, че те се нуждаят точно от това.

Разбира се, в САЩ много са загрижени за възможните последици, тъй като Турция, важен съюзник на Америка в НАТО, би могла да издаде на руснаците някаква тайна информация за най-модерните оръжия, които Съединените щати са планирали да продадат на турците по време на разгръщането на новите комплекси. Това са практически опасения.

Но тази сделка повдига много по-широки въпроси по отношение на дипломатическия път на Турция, факта, че тя все повече се приближава към авторитарните режими, такива като Русия, подобно на режима на Владимир Путин, и поставя под въпрос привързаността си към най-важния западен алианс.

Има опасение, че този инцидент може да предизвика дипломатическа схватка, може би търговска схватка между Вашингтон и турците и това може само да изостри разцеплението в този главен западен алианс.

Междувременно, тук, в Русия, Кремъл се държи настрана и наблюдава развитието на събитията. Руската страна твърди, че това е просто търговска сделка, че тя изпълнява задълженията си по договора.

Но всъщност тя стои на разстояние и гледа как клинът е вкаран в такава значима западна институция като НАТО. И помним, че това е една от основните цели на руската външна политика. Борис?

Да, Матю. Нека видим какво ще каже президентът Тръмп. Тази сутрин ще актуализираме Twitter по-често. Благодаря ви много.