Словенското правителство започна да възстановява на гражданите платените от тях глоби, наложени им заради нарушаване на заповедите за носене на маска и спазване на социална дистанция по време на пандемията от COVID-19, предаде Би Би Си.

Строгите мерки за контрол на пандемията доведоха до санкционирането на хиляди словенци за най-различни нарушения, включително за свалена маска по време на консумация на храна на открито.

Общата сума на глобите за COVID, събрани между март 2020 г. и май 2022 г., е около 5,7 млн. евро. Съгласно законодателството, инициирано от лявоцентристкото правителство на страната, 1,7 милиона евро, които действително са били платени, сега ще бъдат възстановени на около 60 000 словенци, от които са били събрани. Всички нарушения ще бъдат премахнати от официалните регистри на хората и процедурите за налагане на наказания ще бъдат спрени.

Сред десетките хиляди, които очакват възстановяване на парите, е шофьор на фирма са доставки, заснет със свалена маската, докато консумира на открито бюрек, далеч от други хора, заобиколен от полицията. Той е бил глобен с 400 евро.

Конституционният съд отмени всички мерки, а правителството прокара закон за компенсация за прекомерните действия в пандемията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук